Sacirbey za N1: BiH ide nazad u neku vrstu koncepta vjere i politike

Vijesti 09. sep 202016:53 > 16:56
N1

Muhamed Sacirbey, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, komentarišući posjetu Matthewa Palmera - rekao je kako ne treba predstavnici Bosne i Hercegovine da nešto traže od Evropske unije ili Washingtona, nego treba da vide kako da pomognu u kontekstu evropskih i američkih strateških interesa i vrijednosti.

Sacirbey je rekao da kada BiH nešto traži od SAD-a ili EU – to ide kroz “nekoliko stepenica prema gore” i to niko ne čuje.

“Kada BiH ponudi nešto na strateškom nivou to se čuje na nivou predsjednika. Sada imamo izbore u Americi, očekujemo da Biden može da pobijedi, ali i ako Trump pobijedi – važno je da znaju kakav strateški interes BiH ima sa SAD i NATO”, rekao je u javljanju sa Floride.

“Treba da vidimo ulogu nekih drugih koji hoće da igraju ulogu Lukašenka, da budu neka vrsta igrača za Putina. Ako idemo na izvor snaga – Dejton ima loših, ali i pozitivnih stvari, a pozitivno je da predviđa ulazak BiH u NATO. Dejton 2, Dejton 3, to nije tako bilo. Uvijek je bilo predviđeno da ulaskom BiH u EU i NATO Dejton dođe do zaključka. Ako hoće novo nešto da izmisle, to je van Dejtona. Hoće da nas vode nazad u neki sukob”, poručio je bivši ministar vanjskih poslova BiH.

VEZANE VIJESTI

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson nedavno je govorio o eventualnoj promjeni Ustava BiH.

Prema mišljenju Muhameda Sacirbeya – za to je osim konsenzusa potreban i model:

“A jedini model koji se može upotrijebiti je euroatlantski model. Ako hoćete Ustav koji pripada nekoj nedemokratskoj zemlji, koja glumi demokratiju, to je opasnost. Ako hoćete da upotrebljavate koncept ustava koji je u EU ili SAD-u, to treba raditi. To nije samo promjena, nego evolucija, a ona je predviđena u Dejtonu”, pojasnio je u Danu uživo na N1.

Kazao je i to da Dejton označava kraj rata i početak mira. “A mir ne može doći do izražaja dok BiH ne bude dio EU”, dodao je.

#related-news_0

Rekao je Sacirbey da je mnogo više očekivao do SAD-a 1995. godine.

“Očekivao sam da ono što će izaći iz procesa biti slično vrijednostima Amerike i Evrope. Imamo zemlju koja se ne može zvati sekularna, jer su vjera i politika povezane. BiH ide nazad u neku vrstu koncepta vjere i politike povezano. To je velika opasnost”, poručio je za N1.

SAD, EU i BiH su povezane, kako je kazao, samo je pitanje kako to hoće ko da vidi.

“Budućnost Bosne i Hercegovine je neka vrsta saveznika euroatlantskoj familiji, a veliki broj građana vide budućnost sa Amerikom, Evropom, a ne sa Putinom ili nekim drugim imperijama koje su povezane s vjerom. BiH ne treba da se gleda kao kraj rata, zadnji rat je bio prije 25 godina, ali ga ne treba gledati kao zadnji rat 20. nego kao prvi rat 21. stoljeća”, rekao je, dodavši da je za Bosnu i Hercegovinu najvažnija stabilnost, stabilnost u regiji, Evropi jer to ujedno doprinosi globalnoj sceni.

Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad