Trump u Vašingtonu nametnuo Jerusalim, može li to isto Dodik u Sarajevu?

Vijesti 09. sep 202017:09 > 18:55
N1

Predsjedavajući je najavio – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine redovno će zasijedati 17. septembra. Uslijediće potom i dvije vanredne sjednice na zahtjev druga dva člana. Inicijativa Milorada Dodika da se ova institucija odredi o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, a potom zahtjev Željka Komšića za razmatranje priznanja Kosova - dodatno su usložnile opterećenu bh. političku predizbornu klimu. Politički spinovi i kontraspinovi – ukratko ocjenjuje analitika.

Djelovao sam smirujuće uz najavu redovne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a potom i dvije vanredne, ukratko je zahtjeve svojih kolega sublimirao Šefik Džaferović. Tako će 17. septembra teme u fokusu, najprije, biti borba protiv pandemije, ilegalnih migracija, EU put BiH, a onda zahtjevi o premještanju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim i razmatranje priznanja Kosova.

“Nama ne trebaju nikakve tenzije, nego da hladne glave da razgovaramo o svakom pitanju, te da svojim postupcima, govorom, ponašanjem i inicijativama ne proizvodimo tenzije. Nikada neću povući nijedan potez radi sticanja jeftinih političkih poeana koji bi mogli na bilo koji način da destabiliziraju situaciju u BiH, ali ću biti rezolutan u odgovorima na takve nasrtaje – ako bi dolazili sa drugih strana”, kaže Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH (SDA).

Uz stav da Bosna i Hercegovina treba osnažiti prijateljstvo sa Izraelom, Dodik nema ništa ni protiv teme o Kosovu na zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

“Vidim da neki u Republici Srpskoj diži galamu oko svega toga, kao navodno – Komšić je izrevoltiran. Komšić je stalno izrevoltiran, on nikada nije normalan, mislim – stalno je revoltiran, izvinjavam se. Ne vidim problem da na dnevnom redu bude odluka o priznanju Kosova i ja ću glasati protiv. Drugi put ću zatražiti zaštitu vitalnog interesa i ta odluka će otići na parlament Republike Srpske. Mislim da je to čak i dobro – da mi donesemo odluku jer Bosna i Hercegovina nema odluku ni o priznanju ni o nepriznanju”, zaključuje Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

Dobri poznavaoci prilika na Balkanu ocjenjuju da je na sceni igra spinova i kontraspinova.

“Nije se ništa promijenilo u odnosu Srbije prema pitanju priznanja Kosova. To se neće promijeniti dok se ne približimo konačnom i sveobuhvatnom sporazumu koji će morati obahuvatiti i priznanje Kosova kada je u pitanju Srbija. No, mi smo još daleko od te situacije i zato ni inicijativa gospodina Komšića nema nikakve izglede. Rekao bih da je to klasičan kontraspin i kontrapropaganda gospodina Komšića”, ocjenjuje Bodo Weber, njemački stručnjak za Balkan.

Živimo u šizorfenoj situaciji u kojoj izgleda ne važe ni svjetska pravila, a ni rezolucije – stava je nekadašnji diplomata Zlatko Dizdarević kada je riječ o inicijativi za premještanje ambasada iz Tel Aviva.

“Americi je to u ovom trenutku bitno zbog Trumpovih izbora, a Dodiku je bitno zbog toga da bi se umilio Americi jer je na njihovom crnom spisku. Sve su to stvari koje u ozbiljnoj diplomatiji uopšte nisu tema za razgovor. Što se Bosne i Hercegovine i Dodika tiče – to je jedno permanentno provociranje tenzija”, kaže Zlatko Dizdarević, bivši diplomata i novinar.

“On može da pokušava šta god hoće, ali ako hoćete da iskarikiram – u Vašingtonu je gospodin Trump uspio da nametne Jerusalim, a gospodin Dodik to sigurno ne može u Sarajevu. Radi se o jednom smiješnom pokušaju koji sada djeluje karikaturalno”, navodi Zlatko Hadžidedić, spoljnopolitički analitičar.

Nije nemoguće da do 17. septembra politika nametne još dvije ili tri teme o kojima nema domaćeg ni reginalnog dogovora, a koje bi zasjenile sve ono što dugo čeka konkretne poteze – poput ekonomske ili migrantske krize. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad