Ministar Ismir Jusko u posjeti USK: Migrantska kriza je zajednički problem

Vijesti 10. sep 202010:56 > 11:03
N1

Ministar Ismir Jusko boravio je jučer u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu. Tom prilikom održan je sastanak kojem je domaćin bio premijer USK-a Mustafa Ružnić, a kojem su prisustvovali i ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić i komesar policije Mujo Koričić.

Sa sastanka je poslana zajednička poruka da ova dva kantona ne mogu sami nositi teret migrantske krize.

“Migrantska kriza je zajednički problem s kojim se svi suočavamo. I u Kantonu Sarajevo imamo problem s migrantima ali je taj problem manji nego na području Unsko-sanskog kantona. Potrebno je da imamo konkretnu i kontinuiranu komunikaciju između nas te razmjenu iskustava i zauzimanje zajedničkih stavova koje ćemo predlagati državnom nivou. Kada se ujedinimo po ovom pitanju sigurno možemo biti efektivniji i efikasniji u našim zahtjevima”, kazao je ministar Jusko te dodao da je na sastanku imao priliku da čuje dosta konkretnih stvari koje su urađene na području Unsko-sanskog kantona, a koje se mogu primijeniti i na području Kantona Sarajevo.

“Svi imamo isti problem i to ne samo sa sigurnosnog aspekta. Jedan od naših zajedničkih stavova je da je nezamislivo da već dugo vremena nije bilo zajedničkog sastanka svih aktera iz sigurnosnog sektora koji bi donijeli svoje prijedloge, svoja iskustva i takve poruke poslali prema državnom vrhu. Dosta često se u prošlosti moglo vidjeti da je nedostatak konkretne komunikacije, naročito na sigurnosnom nivou, uzrokovao veliki broj problema na terenu. Tokom ove posjete smo dogovorili da će sastanci i razmjena iskustava biti mnogo češći u budućnosti kako na nivou ministara tako i na nivou uprava policije”, istaknuo je ministar Jusko.

Što se tiče situacije na području Kantona Sarajevo, ministar je naglasio da je veliki problem sa smještajnim kapacitetima i da je potrebno da se prošire smještajne jedinice u migrantskim kampovima Blažuj i Ušivak, jer se oko hiljadu migranata van kampova kreće kroz Kanton Sarajevo na dnevnoj bazi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad