Vlada RS: Budžet stabilan, prihodi veći od planiranih rebalansom

Vijesti 10. sep 202013:29 > 13:32
Anadolija

Prihodi i primici u budžetu Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine iznosili su milijardu i 953 miliona KM i veći za osam posto od prihoda planiranih rebalansom, dok su rashodi i idaci iznosili milijardu i 713 miliona KM, a ostvareni su u iznosu od 95 posto u odnosu na rebalans za 2020. godinu.

Zora Vidović, ministar finansija RS danas je na konferenciji za novinare rekla da je to konstatovano na sjednici Vlade RS na kojoj je razmatran Konsolidovani izvještaja o izvršenju budžeta RS-a u prvom polugodištu, kao i da je budžet ovog bh. entiteta stabilan i obaveze se izmiruju na vrijeme.

VEZANE VIJESTI

“Za izmirenje obaveza spoljnog i unutrašnjeg duga izdvojili smo za ino dug 127,2 miliona KM, a 122,6 miliona za unutrašnji dug. 30. juna 2020. godina na budžetskim računima bilo je 381,3 miliona KM”, kazala je Vidović.

Istakla je da je u tom periodu izvršeno zaduženje od 609 miliona KM, a 100 miliona zapisa koji dospjevaju u ovoj godini, već su vraćeni.

“Smatramo da će zaduženje biti manje nego što smo planiral i prema ovim podacima koje imamo i prema prihodima koje ostvarujemo smatramo da će deficit koji smo planirali rebalansom biti nešto manji ako ostane ovakvo stavnje vezano za COVID-19 jer ako dođe do velikog povećanja troškova za zdravstvo onda može doći do određenih poremaćaja”, rekla je ona i dodala da je deficit predviđen rebalansom 412 miliona KM.

Prema njenim riječima, direktni prihodi ostvareni su sa 99 posto u prvoj polovini godine, a indirektni u iznosu 555 miliona KM ili 86 posto od planiranih.

“U drugoj polovini godine će doći do rasta indirektnih poreza jer ćemo naplaćivati prvo poravnanje od 22 miliona KM koje smo uradili za prethodni period i drugo 32,4 za prvo polugodište ove godine”, rekla je ona

Dodala je da RS ima značajan koeficijent za raspodjelu indirektrnih poreza, on je u peridu juli-septembar 34,55 posto, odnosno najveći koji je RS ikad imala u raspodjeli PDV-a.

“Stoga, možemo reći i da će prihodi u drugoj polovini godine biti sa značajnijim rastom nego u prvoj polovini godine”, rekla je ona.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS-a, rekla je da je Vlada RS danas razmotrila Informaciju o realizaciji upisa učenika u deficitarna zanimanja za školsku 2020/2021. godinu.

Podsjetila je na raniju odluku Vlade RS da će u novoj školskoj godini za sve učenike koji upišu prve razrede deficitarnih zanimanja obezbijediti stipendiju od 100 KM i troškove prevoza. Prema njenim riječima, u 32 srednje škole u 28 lokalnih zajednica realizovale su upis 591 učenika u skladu s potrebama tržišta rada i privrede, što je za trećinu više nego prethodne godine.

Odgovarajući na pitanja novinara, Natalija Trivić rekla je da je od početka školske godine zaključno s jučerašnjim danim zabilježeno da je 15 učenika i sedam nastavnika i vannastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama u RS-u pozitivno na koronavirus. Naglasila je da je u sistemu obrazovanja u osnovnim i srednjim školama ukupno 150.000 osoba

Prema njenim riječima, učenici koju su pozitivni zarazili su se u kontaktu s bližnjima, a direktori škola su postupili u skladu s propisanim procedurama.

Natalija Trivić je apelovala na sve građane da maksimalno poštuju mjere kako bi spriječili širenje koronavirusa.

Vlada RS danas je odlučila i da se 15. septembar u ovom bh. entitetu obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji će biti obilježen isticanjem zastava, a nije u pitanju neradni dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad