Palmerova poruka Mostarcima, ali i strankama: Tu smo, pratit ćemo izbore

Vijesti 10. sep 202017:49 > 17:50
N1

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Matthew Palmer nakon Sarajeva, danas je boravio u Mostaru. Sastao se sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u tom gradu i izrazio želju i nadu u regularnost lokalnih izbora, 20. decembra u Mostaru. Najavio je da će fer izbore pratiti i strani posmatrači, koje će imenovati međunarodna zajednica, OSCE i Evropska Unija. Lokalni političari su iskoristili priliku i predstavili probleme koji, kako kažu - muče građane Mostara.

Sretni smo jer je demokratija konačno zaživjela i u Mostaru, poruka je Matthewa Palmera u povodu najavljenih lokalnih izbora u ovom gradu. U Hercegovini je razgovarao sa političkim predstavnicima i predstavnicima Centralne izborne komisije. Decembarski izbori, kaže Palmer, ne smiju biti prostor za neregularnosti.

“Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, OSCE, svi rade na podrški civilnom društvu, kako bi se osiguralo da u Mostaru sva biračka mjesta budu sto posto pokrivena našim posmatračima”, ističe specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan.

Međunarodna zajednica, dodaje – već dugo prati dešavanja u Mostaru i njihov posao ne završava na dan održavanja lokalnih izbora.

“Mi ćemo biti tu i dan nakon izbora, bit ćemo na raspolaganju novim vlastima da jednostavno uspostave upravu, da rade u korist građana i da pružaju usluge građanima Mostara”, poručuje Palmer.

Ranije se sastao i sa predstavnicima devet parlamentarnih stranaka u Mostaru. Rukovodioci lokalnih odbora najjačih političkih opcija u Mostaru u jednom dijele mišljenje – podrška Sjedinjenih Država je od velikog značaja za ovaj grad, posebno u pogledu predizbornih dešavanja.

“Unazad nekih par tjedana, vidjeli ste pojedine izjave u slučaju nekih navijačkih nereda, gdje se prozivaju neke paravojne udruge, rigidne struje i tako dalje. Te stvari ne doprinose fer izbornoj kampanji, stvaraju neke međunacionalne tenzije i guraju kampanju u jednom drugom smjeru, a građani grada Mostara to ne zaslužuju”, smatra Slaven Zeljko, HDZ BiH.

A bilo je i konkretnih zahtjeva od, kako kažu u Mostaru – stranih prijatelja.

“Ja sam iskoristio priliku i zamolio ih da poslije održavanja lokalnih izbora, da prvi primjer međunarodne zajednice bude jedna donatorska konferencija međunarodne zajednice za ovaj grad, da se poprave ove ruševine u gradu Mostaru, to bi bila dobra poruka i međunarodne zajednice da se konačno riješi problem tih ruševina”, ističe Salem Marić, SDA.

U BH Bloku od Palmera i SAD-a očekuju potpuno praćenje lokalnih izbora, jer iako su tri mjeseca do lokalnih izbora – kažu, neregularnosti su već počele.

“Kada spominjemo neregularnosti, treba obratiit pažnju da se u Mostaru prijavilo 50 političkih subjekata u Mostaru, a da više od 80% nemaju politički ogranak u Mostaru, onda se postavlja pitanja zašto postavljaju te ljude u biračke odbore. Odgovor imamo na posljednjim izborima, gdje su se dešavale neregularnosti. Nije normalno da stranka koja u svom imenu ima Maglaj i Čapljinu se prijavi na izbore u Mostaru”, kaže Arman Zalihić, SDP BiH.

Matthew Palmer je danas razgovarao i sa mladima Mostara. Kaže da želi prenijeti poruku o važnosti njihovog glasa 20. decembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad