Ko su "mi" iz priče Dodika koji imaju "dokaze" protiv predsjednika Suda BiH

Vijesti 10. sep 202018:08 > 18:09
N1

Povodom optužbi Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na račun predsjednika državnog Suda oglasili su se iz Udruženja sudija Suda BiH. Oštro osuđuju sve političke i druge pritiske na sudije i predsjednika, zakonit i transparentan rad. Iz Tužilaštva BiH navode da su u martu zaprimili anonimnu prijavu protiv Ranka Debevca zbog određenih koruptivnih krivičnih djela, a da je početkom juna dostavljena i dopuna krivične prijave.

Političar Milorad Dodik zna da se vode postupci i istrage u vezi teških optužbi koje je iznio na račun predsjednika Suda Bosne i Hercegovine. Informacije i indicije, koje je čuo iz pravosudnih i bezbjedonih struktura, saopštio je na konferenciji za medije organizovanoj u žiži posjete i nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Bosni i Hercegovini.

“Predsjednik Suda je državljanin Španije i ima špansko ime i prezime koje nije prijavio kada se kandidovao ovdje. Kako može neko da skriva lične podatke, a da obavlja tako važnu dužnost. Kako je to moguće? Mi smo kod nadležnih španskih organa provjerili i jeste tako”, tvrdi Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

Pozivam Dodika da objavi to špansko ime i dokaze o navodnim krivičnim djelima korupcije, odgovara Debevec.

“On ne pominje nijedan dokaz vezan za mito i korupciju. Kaže – mi imamo dokaze o tome. To direktno uvezuje njega i one koji se bave podmetanjem, montiranjem i to direktno pokazuje da su određene institucije pod njegovom direktnom kontrolom u ovoj državi. Postavlja se pitanje – ko smo to mi”, kaže predsjednik Suda BiH.

Anonimna prijava protiv predsjednika Suda BiH koja je u državno Tužilaštvo stigla u martu, dopunjena je početkom juna ove godine. Iz ove institucije navode da će konačnu tužilačku odluku donijeti nakon obavljenih provjera, koje se vrše i putem međunarodne pravne pomoći. Debevec smatra da smeta Dodiku zato što on nema politički uticaj na Sud BiH. O pravosuđu i ovoj temi za Pressing je govorio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović…

“(N1: Kažete da Tužiteljstvo i Sud praktično selektivno djeluju, da su prije svega usmjereni na Bošnjake – i generale i civile?) Nikada neće raditi drugim dvjema stranama ono što rade Bošnjacima. (N1: Zašto je to tako?) Zato što su druge dvije strane stavile pod kontrolu Tužilaštvo. Evo sad pokušavaju da uklone Debevca”.

Nije mi jasno kako je Milorad Dodik dopustio sebi da kaže sve što je rekao na račun predsjednika državnog Suda, izjavio je za N1 dugogodišnji advokat Asim Crnalić govoreći o politici i pravosuđu.

“Činjenica je da politika zlupotrebljava pravosuđe za političke obračune. Sada će mi kolege suci i tužitelji zamjeriti jer bi od mene trebali tražiti dokaz za ovu tvrdnju. Ja bih mogao i ponuditi dokaze, ali ću se suzdržati od toga”, poručuje Crnalić.

Osim za špansko ime i navodna saznanja o koruptivnim radnjama, Dodik je predsjednika Suda BiH optužio i za slobodu u davanju saglasnosti za prisluškivanja.

“Predsjednik Suda BiH radi u skladu sa zakonom. Izmjenjene su zakonske odredbe koje se odnose na Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine. Sve te naredbe koje se izdaju prolaze nekoliko filtera prije nego što se izdaju, prema tome – predsjednik Suda u tome nema nikakva neograničena ovlaštenja”, tvrdi Ranko Debevec.

Inače, član 77. Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH detaljno propisuje šta se, u ovom kontekstu, može vršiti samo u slučajevima za koje je dobijeno prethodno ovlaštenje od predsjednika ili sudije Suda Bosne i Hercegovine kojeg je odredio predsjednik. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad