Dodik: Rekao sam Vučiću da Izetbegović i Bošnjaci pokreću tužbu

Vijesti 11. sep 202014:46 > 15:40
TANJUG/Dragan Kujundžić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu uradio dobar posao za Srbiju. On je poslije razgovora sa Vučićem izjavio novinarima da ga je predsjednik Srbije informisao o dostignućima razgovora u Vašingtonu i Briselu.

“Bilo je neophodno da razgovaramo nasamo jer sam htio da predsjednika Srbije informišem o nekim stvarima koje se događaju u BiH. Izetbegović i Bošnjaci, u nastojanju da održe bošnjačku javnost stalno zarobljenu temom sukoba sa Srbima i Srbijom, ponovo pokreću priču o novoj tužbi za genocid”, rekao je Dodik.

Dodao je da je novo pokretanja tužbe BiH protiv Srbije za genocid samo dio aranžmana i deklaracije koju su donijeli prošle godine u septembru po kojoj ne bi bilo RS, već bi BiH trebalo da se organizuje na drugi način.

“Oni žele da pričamo o novoj tužbi i da eliminišu Srbiju. Oni bi bili presrećni da nema RS-a i Srbiju naravno ne mogu očima da vide”, ocijenio je Dodik.

Govoreči o statusu ovog entiteta Dodik je rekao da je nemoguće da na jednom prostoru postoji “jedan slučaj, a da se primijenjuju dvije prakse”.

“Kako Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje, a Srbi kao konstitutivan narod u BiH nemaju to pravo”, rekao je Dodik.

On je naveo da je o tome razgovarao sa sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewu Palmerom tokom njegove posjete Sarajevu koji mu je rekao da je stav Sjedinjenih Država da su to neuporedivi slučajevi.

Rekao sam mu da je naš stav da su uporedivi jer ne može neko da ima malo prava, a neko da nema”, rekao je Dodik.

Podsjećajući da ne postoji formalna odluka da li BiH priznaje Kosovo ili ne, Dodik je ocijenio da je dobro da se na dnevni red Predsjedništva stavi i to pitanje.

Istakao je da će on kao član Predsedništva glasati protiv priznanja i da u tom slučaju to pitanje ide na sljedeću sjednicu, a ako i onda postoji njegovo protivljenje, pitanje mora da se šalje skupštini.

“Ako skupština potvrdi to protivljenje onda nema priznanja, i svi moraju da poštuju tu odluku”, naglasio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad