Na pomolu korupcijska afera: Ugroženi lični podaci brojnih građana RS

Vijesti 11. sep 202015:48 > 19:06
N1

Korupcija, kriminal, afera - postali su, čini se, svakodnevnica življenja u BiH. Brojne afera okončane su bez epiloga i uglavnom su višemilionske. No, ovoga puta ne pomolu je jedna - kojom su ugroženi lični podaci brojnih građana na teritoriju entiteta RS. Naime, kompletna medicinska dokumentacija građana na raspolaganju je jednoj privatnoj firmi. Odgovornost nitko ne preuzima. Uz to, upitno je i što će biti s dugonajavljivanim elektronskim zdravstvenih knjižicama i novim sistemom za šta je entitetska Vlada izdvojila oko 26 miliona KM.

Privatna firma Računari d.o.o. raspolaže medicinskom dokumentacijom građana Republike Srpske. Dostavile su je javne zdravstvene ustanove prilikom uspostavljanja informacionog sistema “Doktor medic”, odnosno kasnije “Web Medic”. Pojedini domovi zdravlja su trenutno u procesu implementacije novog IZIS sistema, međutim do dokumentacije, čiji su vlasnici, ne mogu doći bez novačane naknade. U dopisu jednom od domova zdravlja, Računari d.o.o., od ove ustanove traže 175.000 KM da bi im vratili dokumente u formatu koji zahtjeva Fond zdravstvenog osiguranja. Ili:

“Ustanove koje se odluče zadržati softverska rješenja Računari d.o.o. i nastave saradnju u periodu ne manjem od tri godine Migracija podataka će biti besplatna.”

Dopisom od FZO Domovi zdravlja su obavješteni da će sve ustanove integrisati IZIS i da su dužni da zatraže od Računari d.o.o. dokumentaciju, te da ukoliko im budu tražili novčanu naknadu pokrenu tužbu pred nadležnim sudovima.

“Napominjemo da su medicinski podaci vlasništvo zdravstvenih ustanova, te da ustanova ima puno pravo prema postojećim ugovorima koje ste potpisali sa firmom Računari d.o.o. tražiti eksport svojih podataka bez bilo kakve naknade.”

Implementacija IZIS-a je moguća i bez ovih podataka ali bi dovela do komplikovanih procedura i otežala rad ljekara, tvrdi koordinator projekta.

“Ne ograničava nas u smislu da doktor može da izda sve recepte, zavede dijegnoze i da nastavi rad u IZIS-u, ali otežava rad u smislu da nema istoriju bolesti, da mora da ulazi u pisane kartone i pronalazi i ponovo unosi terapije, istoriju otpusnih pisama, nalaze i mišljenja koje taj pacijent ima u svom kartonu”, kazala je Dragana Krivaja, projekt menadžer MMS CODE.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka Bosne i Hercegovine kažu da su od strane Fonda obavješteni o organizovanju IZIS-a, što je u skladu sa zakonom.

“Naplata vraćanja podataka nije u našoj nadležnosti obzirom da je riječ o ugovornom odnosu stranaka u postupku izrade sistema”, kazali su iz Agencije.

Na brojna pitanja upućena Ministarstvu zdravlja dobili smo odgovor da je proces implementacije u nadležnosti Fonda, dok iz Fonda nema odgovora. Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić, koji je na funkciju došao poslije Ranka Škrbića, kaže da je njegov mandat trajao svega 5 mjeseci, između ostalog, i što nije produžio ugovor sa firmom Računari d.o.o. o naplati prenosa elektronske tranasakcija.

“Taj ugovor je istekao u 2013., nije produžen iz finansijskih razloga zato što bi trebalo plaćati prenos revizorske transakcije, što je po revizorskom izvještaju proračunato da bi to bilo oko 3,5 do 4 miliona godišnje, za deset godina oko 40 miliona KM”, kazao. je Stanić.

Nakon nekoliko pokušaja nismo stupili u kontakt sa direktorom firme Računari d.o.o. Na portalu akta.ba vidljivo je da je ova firma od 2013. do danas prošla više 200 tendera. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad