Miletić za N1: Dodik u posljednjih nekoliko mjeseci počinio 4-5 kaznenih djela

Vijesti 11. sep 202018:10 > 18:27
N1

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da je ohrabrujuća posjeta Matthewa Palmera Bosni i Hercegovini, što zbog pojačanog prisustva američke administracije, što zbog poruka o integritetu BiH, vladavine prava i drugih pitanja.

On je kazao da se američka administracija uključila u rješenje pitanja Kosova, a njihovo prisustvo na Balkanu će dobro doći.

“Ne znam sadržaje razgovora, ali ohrabruju poruke koje se odnose na integritet BiH, vladavinu prava i neka druga pitanja. Mislim da će situacija u BiH u budućnosti biti bolja nego danas”, rekao je.

Na pitanje da li bh. političari pokušavaju spinovati dolazak Palmera, Miletić je kazao da BiH nije kompetentna da se bavi pitanjima svjetske politike.

“Velike sile ne mogu da riješe pitanja Kosova i Palestine, a ne mi. Poručio bih članovima Predsjedništva da se bave unutrašnjom politikom, ali preče je pitanje pandemije, plaća uposlenika, da nam ekonomije ne dožive krah – a ide u tom pravcu. Da razmišljaju o ispunjenju uslova za NATO”, rekao je.

VEZANA VIJEST

Milorad Dodik prema njegovim riječima homogenizira biračko tijelo, koristi svaki trenutak da dobije politički poen.

“Ja nisam ekspert za Bliski istok, ali od 1992. do 1995. su svi Bosanci u stvari trebali doživjeti sudbinu palestinskog naroda, i molio bih da vode računa o tome”, kazao je Miletić.

On je rekao da su i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini razočarani radom bh. političara, jer predugo traje status quo. S druge strane i ti isti predstavnici međunarodne zajednice su aktuelnim političkim strukturama “dizali rep” – zbog čega se BiH vrti u krug, kazao je Miletić između ostalog.

O (ne)radu pravosuđa

Povodom nedavnog okršaja Milorada Dodika i predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, Miletić je rekao da je tu Dodikov motiv jasan.

“Ali ima cilj, Sud BiH i OSA su ostale kao dvije institucije na koje treba da izvrše politički pritisak da bi bili sigurni od procesuiranja za ono što su napravili u prošlosti. Neprimjereno je i istupanje predsjednika Suda BiH – ja to tako ne bih napravio”, rekao je dodavši:

#related-news_0

“Pogotovo vidim da je bilo razgovora oko imovine Dodika, on je velikodušno iznio podatak da svu imovinu u Rusiji ko biva poklanja predsjedniku Suda. Ako već tako govori – zamolio bih svu ilegalno stečenu imovinu u BiH i Srbiji neka pokloni grđanima RS i to srpske nacionalnosti.”

Na pitanje da li misli da Dodik ima takve imovine, odgovorio je:

“Mislim da ima. A na to pitanje treba da odgovori tužiteljstvo. Ako imaju dokaze protiv bilo koga, uključujući i predsjednika Suda – treba da rade svoj posao”, rekao je.

Ni Dodik ni Čović ni Izetbegović nisu u pravu kada govore o pravosuđu BiH, rekao je.

“Pravosuđe treba da radi svoj posao. Ima jako puno nositelja političkih i javnih funkcija koji su prijavljeni. Dodik ima najmanje 4-5 kaznenih djela koja je počinio protekla 3-4 mjeseca od ugrožavanja integriteta, prisluškivanja… Da li to neko radi ili ne – stavlja se u ladice.”

Mnoga kaznena djela su zastarila, a ne vidim za loše da nadležne agencije i drugi organi krenu sa provjerama – istakao je.

“Neka prvo krenu od nas. Pa onda sve redom. Da vidimo ko se čim bavi. Pojedinci imaju stotine miliona, pokretnih i nepokretnih, da vidimo kako su došli do tog novca. Ko to uradi – taj će biti naredni heroj”, rekao je.

Prema njegovom mišljenju poštene sudije i drugi nosioci pravosudnih funkcija ne mogu da dođu do izražaja, te je to još jedan od razloga što se BiH vrti u začaranom krugu.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad