Jedinstvena škola u BiH: Kad nastavnici i učenici udruže snage

Vijesti 12. sep 202013:59 > 14:03
Anadolija

Osnovna škola “Kaćuni“, u istoimenom mjestu koje se nalazi u srednjoj Bosni između Kiseljaka i Busovače, specifična je po tome što u posljednjih nekoliko mjeseci nastavnici i djeca nastoje uljepšati ambijent za učenje.

Tako su se direktor Đenan Hodžić i njegovi saradnici dosjetili da školsko dvorište, koje je bilo uglavnom zapuštena livada, preurede u lijep vanjski prostor, koji će ujedno biti i multifunkcionalan. Nakon što su zasadili veliki broj drveća i niskog rastinja, odlučili su se izgraditi amfiteatar, koji sada u vrijeme pandemije koronavirusa, koriste i kao učionicu na otvorenom. Njegova namjena je višestruka, jer je tokom lijepih dana i večeri u planu održavanje pozorišnih predstava, kino projekcija, koncerata… Zanimljivo većinu do sada urađenog u školskom dvorištu nastavnici su sami finansirali, a radove su izvodili uz pomoć djece.

Sabahudin Travnjak, nastavnik Likovne kulture, ubrzo nakon što je s učenicima održao čas na otvorenom govorio je za Anadolu Agency (AA) o novom načinu rada u OŠ “Kaćuni“. Prema njegovim riječima, kada se radi samo u jednom prostoru nije interesantno, tako da bilo kakva promjena učenicima prija.

“Ono što se može primijetiti kod djece je taj osmjeh na licu, jer su napokon krenuli u školu. Dakle, taj prvi susret vjerujem da je bio sretan. Nismo bili sretni u martu kada smo radili online nastavu. Nije bilo ni te socijalizacije, naravno bilo je puno propusta kada je u pitanju online nastava. Od tehničke nemogućnosti realizacije nastave do mnogih drugih elemenata. Ovo je sada prva sedmica sa prvom grupom učenika i ti učenici su na prvim časovima obično se upoznavali sa gradivom koje smo prošli u prethodnom razredu i sada se upoznajemo sa godišnjim programom rada, koji slijedi u narednom periodu. Većina nastavnika je predvidjela to da reducira nastavu, s obzirom da uvijek postoji mogućnost da se izvodi u online verziji. Tako da mislim da ovaj način sigurno obogaćuje nastavni proces i djeci čini život u školi malo interesantnijim“, kazao je Travnjak.

Anadolija

Istakao je da bez obzira što je Likovna kultura specifičan predmet za koji je uglavnom potreban stol, ima i likovnih tehnika koje se mogu raditi vani sjedeći na klupi.

“Možemo da radimo sa nekim razredima, konkretno sa šestim razredima već je predviđeno u narednom periodu da rade kroki crtež. To je jedan brzi crtež figure, gdje oni mogu kao i umjetnici nekada sjesti negdje u parku na klupi i zabilježiti određeni pokret, dijelova figure u prolazu. Tako da recimo taj dio možemo uraditi ovdje. Onda u osmom razredu imamo perspektivu, gdje bi trebali predstavljati školu, odnosno perspektivni prikaz škole, tako da ćemo sjedeći u amfiteatru moći da predstavimo našu školu“, objašnjava Travnjak i nastavlja:

“U svakom slučaju ovo je puno zanimljivije. Kombinovano, dakle i učionički i otvoreni tip nastave, tako da po meni svaki kontrast na neki način izgleda ugodno.“

Senada Mekić, učiteljica i zamjenica direktora škole ističe da uz amfiteatar imaju u planu još dosta toga uraditi u školskom dvorištu. Prije svega nadaju se da će pronaći donatora sredstava za postavljanje rasvjete oko amfiteatra za šta im je potrebno oko 7.000 KM. U izgradnji je dječije igralište u čijoj su izgradnji učestvovali, također svi uposlenici škole. Ističe se nastavnik fizičkog odgoja Kerim Ibragić, koji, nakon što završi sa časovima, vari elemente za igralište.

Mekić naglašava da školi u Kaćunima nikada problem nije bio sa idejama, nego kako ih realizovati zbog nedostatka finansijskih sredstava.

“Svake godine nastojimo da u našoj školi uradimo nešto novo. Na primjer za početak ove školske godine u holu škole imamo kućne ljubimce, da nam ambijent bude topliji. Imamo dva papagaja Doli i Bel i akvarijum sa ribicama. Onda smo razmišljali kako da na najbolji način iskoristimo ovo dvorište iza škole. Zahvaljujući i kolegama koji zaista imaju kapacitete koje možemo da iskoristimo odlučili smo da idemo u smjeru da sebi napravimo jedan lijep ambijent, prostor za održavanje predstava, za kino projekcije i druge različite manifestacije koje bi mogle tu da se realizuju. A, onda uz svu ovu priču uvukla se i ova pandemija COVID i onda smo to iskoristili da napravimo učionicu na otvorenom“, kaže Mekić.

Prema njenim riječima, reakcije djece na održavanje časova na otvorenom su pozitivne.

Ipak su oni u ovakvom jednom ambijentu opušteniji, slobodniji, ne osjećaju zategnutost i strogoću onog zatvorenog prostora. Znači mogu da više maštaju, razmišljaju, stvaraju, jer mi smatramo da baš taj neki fini ambijent i podstiče te osobine i sposobnosti kod učenika“, rekla je Mekić.

Ona dodaje da amfiteatar još uvijek nije u potpunosti završen, jer nedostaje rasvjeta, kako bi se u vrijeme lijepih i toplih noći mogle održavati kulturne manifestacije.

Anadolija

“Negdje smo na pola projekta. Trenutno smo u fazi nabavke rasvjete, rasvjetnih tijela, priključaka za šta nam treba jedan veći iznos do kojeg pokušavamo da dođemo. Odmah do amfiteatra radimo dječije igralište. Trenutno smo pripremili teren, izgradili postolje, a naši nastavnici svakodnevno pripremaju sprave koje će biti postavljene i one su već u završnoj fazi. Nadamo se da će i to biti u što skorijoj upotrebi. Također planiramo da napravimo još jedan zeleni zid, pregradu između tog dječijeg igrališta i amfiteatra. Posadićemo još drveća, već smo odabrali koje drveće, a i za to pokušavamo da iznađemo finansijska sredstva“, navodi Mekić i dodaje:

“U prostorijama naše škole se obavlja praksa srednje škole, tako da su nam i oni izašli u susret i zaista od srca nam pritekli u pomoć. Pomogli su nam oko klupa, koje će biti postavljene oko dječjeg igrališta, pomažu nam da održavamo sadnice koje smo posadili.“

Mekić kaže da su za teže fizičke radove uglavnom bili zaduženi muški nastavnici OŠ “Kaćuni“, dok se ženski dio najviše bavio farbanjem. Ono što im je glavni motiv u cijeloj priči je da za djecu stvore ugodniji i ljepši ambijent za učenje.

Sve one, koji bi željeli da im pomognu, pozvali su da to i učine. Osnovnoj školi Kaćuni u uređenju može se pomoći uplatom na račun Omladinskog udruženja Aktiva, Busovača, otvorenog kod ASA Banka d.d. Sarajevo: BA391347301002457318, SWIFT: IKBZBA2X / IKBZBA2XXXX.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija