Velika obećanja političara koja su odavno trebala biti ostvarena

Vijesti 12. sep 202018:24 > 18:37
N1

Mnogo toga su nam obećali, nešto su i ostvarili - ali često se ispostavilo da je posrijedi bio samo dobro osmišljeni spin. Političari u Bosni i Hercegovini koriste se svim raspoloživim sredstvima da pridobiju birače. Nekima svjedočimo i ovih dana, a mi ćemo vas podsjetiti na velika obećanja koja su odavno trebala biti ostvarena. Ali nisu.

Republika Srpska je i dalje entitet, i nije rekla Bye Bye Bosnia. Treći entitet nije politička realnost, revizija presude po tužbi za genocid protiv Srbije ostala na nivou pokušaja, baš kao i ukidanje konstitutivnosti naroda. A sve su to svojim biračima obećavali vodeći bh. političari. No, pronašli su nove spinove. Susret Vučića i Tumpa, Dodik je iskoristio da kaže javnsti kako će se dokument o položaju Republike Srpske naći u Bijeloj kući. A kada je postao evidentan interes Washingtona za premještanje ambasada u Jeruzalem….

PROČITAJTE JOŠ

 “Ako je Trumpu stalo da što više zemalja otvore svoje ambasade u Jerusalemu. Ako ste toliki ljubimci tog Trumpa, evo ja se slažem”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. 

Tri godine ranije, Dodik se nije ni htio rukvati sa američkom ambasadoricom.

Politolog Velizar Antić naveo je da je Milorad Dodik to uradio i u tom trenutku mu se itekako isplatilo, jer je naišlo na odobravanje naroda u Republici Srpskoj.

“Mislim da sad ne bi to uradio, da bi možda pružio dvije, tri četiri ruke, koliko god, da se rukuje sa ambasadorom SAD-a”, istaknuo je Antić.

Kontraspinom uzvraća Željko Komšić i traži raspravu o nezavisnosti Kosova, unatoč poznatom ishodu. Bez za njega pogodnom ishoda ostali su zahtjevi i Dragana Čovića – legitimno predstavljanje Hrvata, u čemu mu smeta Komšić, izmjene Izbornog zakona, i “evo samo što nismo” euroatlantski neutemeljeni optimizam. Na to, opet Komšić uzvraća.

“Ustavom utvrđenu zaštitu kolektivnih prava, treba izmijeniti u zaštitu individualnih prava svih građana BiH, onako kako je to rečeno u presudama Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, u paketu Sejdić i Finci i druge vezane presude”, kazao je tada Komšić.

No, podsjetnik iz Mostara.

“Još danas su na snazi u BiH pojedini zakoni koji su usvojeni u vrijeme HR Herceg Bosne. HRHB je ugrađena u Daytonu kroz sporazum o implementaciji Federacije BiH”, rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

A lider SDA Bakir Izetbegović je odgovorio da “to redovito Ljubić ponavlja s tim trećim entitetom, s tom babarogom nas pokušava prepasti.”

A ni Izetbegović još nije odustao od revizije tužbe protiv Srbije.

“Ako je ne bi politika upetljala, i ako bi došlo do presude Mladiću za genocidu u još nekim opštinama, onda bi to bio novi element. I onda bi se mogli pokrenuti u tom smjerom. Pokrenuti novu reviziju”, kazao je Izetbegović.

Mnogo priče, malo djela, primjećuju analitičari.

“Ja nisam nikad vidio ozbiljan hodogram kako Republika Srpska, zaista namjerava da dođe do svoje nezavisnosti. U isto vrijeme nisam vidio nijedan ozbiljan ogled o tome na koji način BiH treba ići u nekom drugom smjeru, fundamentalnih ustavnih promjena”, istaknuo je analitičar Adnan Huskić.

Ako neko nije znao, prema deklaraciji SNSD-a, Republika Srska je već dvije godine trebala biti nezavisna država, i nakon referenduma koji je planiran 2018. godine trebala je predložiti Federaciji mirno razdruživanje i međusobo priznanje. Baš kao i mnoge druge deklaracije u BiH, ni ova nije ostvarena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad