Kuhar koji je spremao ručak Alenu Delonu: Tražio je nešto ortodoksno, balkansko

Vijesti 13. sep 202015:28 > 15:42
N1

Ugostitelji pogođeni korona krizom ekonomski padaju sve dublje. Nadležnima na svim nivoima poručuju da mjere podrške moraju biti pravovremene. Gostima pak poruka da su dobrodošli, bezbjedni, a da je ponuda bogata.

U jednom restoranu u Gradišci pronašli smo kuhara koji je autohtono lokalno jelo pripremao u Parizu za slavnog glumca Alena Delona.

Početkom 2000.-tih, nakon školovanja u Banjaluci Vladan odlazi u Pariz sa ambicijom da postane šef. Bistro u starom centru Pariza, između “Između dva teatra” bio je njegova prilika života.

“Stalne goste je činio sam umjetnički krem Pariza, između ostalog i Alen Delon je tu bio. Oni su svakodnevno dolazili na probe, pozorišne komade, pa su svakodnevno doručkovali, ručali u tom bistru”, priča nam Vladan Šurlan.

Upitali smo ga – šta je bilo kada se pojavio Alen Dellon?

“To su ekscentrični ljudi koji imaju razne prohtjeve, atipične, nestandardne. Jedan dan je stigla naredba da želi nešto ortodoksno, kod njih u prevodu bi to značilo – nešto balkansko. Šef je samo pogledao na mene i rekao “Ovo je za tebe””, govori Šurlan.

Delon je tada degustirao pljeskavicu – kasnije nazvanu “Gradiška”. Tog jela, kaže Vedran nema nigdje u literaturi, ali mu je otac pričao da se sličan specijalitet od junećeg mesa preliven vrelim kajmakom, pravio u starim roštiljnicama.

“Svaki šef da dio duše svakom svom jelu, ja sam na taj način”, kaže kuhar iz Gradiške.

Dio duše ugradio je i u restoran u Gradišci, sređen neposredno pred korona krizu i proljetni lockdown. Ugostitelji su u krizi, a radnici, ako posao uskoro ne procvjeta – u neizvijesnosti.

“Posao je vidno opao, ljeto je prošlo, posla i nije bilo u poređenju sa nekim prošlim sezonama, zima tek dolazi, vidjećemo…”, kaže Aleksandar iz Gradiške.

Hiljade konobara, kuhara, drugih radnika u ovoj oblasti već je dobilo otkaze u cijeloj zemlji. Ugostitelji su se izborili za sat duže radno vrijeme, ali kriza je sve teža.

Očekuju poreske olakšice, novčane subvencije, sve u cilju održavanja procesa rada i očuvanja radnih mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad