Dr. Jusufović za N1: Reinfekcija u UKC Tuzla otvara puno novih pitanja

Vijesti 14. sep 202011:03 > 11:08
Fena

Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Tuzli i v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli prof. dr. Vahid Jusufović rekao je za N1 kako se u UKC Tuzla pojavio prvi put slučaj reinfekcije koronavirusom te da ovaj slučaj otvara puno novih pitanja.

“Nama je ovo prvi slučaj. Ja sam čuo da je u Srbiji nešto slično bilo, ali takve informacije nisu potvrđene niti demantirane”, kazao je za N1 prof. dr. Vahid Jusufović.

Pacijentica je bila primljena 27. jula ove godine sa simptomima: povišena temperatura i respiratorni problemi. Urađen je PCR test i bila je pozitivna i hospitalizirana kod nas u Covid bolnici. Ležala je dvije sedmice, klinička slika se poboljšala, te je testirana dva puta i bila negativna nakon čega je otpuštena kući, da bi prije sedam dana pacijentica dobila simptome moždanog udara i ponovo hospitalizirana kod nas na neurologiju. Shodno proceduri koja nalaže da svaki hospitalizirani pacijent bude testiran, pacijentica je ponovo testirana i bila je pozitivna, te je premještena u Covid bolnicu. Nažalost njeno trenutno stanje je teško“, istakao je dr. Jusufović.

Naglasio je i kako ovaj slučaj reinfekcije otvara puno novih pitanja, odnosno da li je ovo mutiranje virusa, čišćenje organizma od RNK virusa ili je riječ o reinfekciji.

“Ako je tako koliko i ko može stvoriti antitijela i koliko ona traju, pitanja su za imunologe I mikrobiologe”, rekao je poručuje Jusufović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad