Korištenje električnih romobila u BiH još uvijek čeka svoje zakonsko rješenje

Vijesti 14. sep 202016:05 > 19:07
N1

Sarajevo je od danas dobilo novi prijevoz – električne romobile. Moguće ih je iznajmiti putem interneta ili putem mobilnih aplikacija. Zagovaratelji njihove upotrebe kažu kako su koristi višestruke, od ekoloških do rješavanja ključnih problema savremenog života i gradskih gužvi u saobraćaju. Protivnici, pak, smatraju, kažu da su nesreće u kojima sudjeluju romobili sve češće. Održan je i prvi sastanak radne skupine kako bi se napravio zakonski okvir i precizirala upotreba električnih romobila.

Ekološki čist, finansijski prihvatljiv i u korak sa modernim vremenom samo su neki od razloga zbog kojih stručnjaci zagovaraju upotrebu električnih romobila. Jedan od njih je i profesor na sarajevskom fakultetu za saobraćaj Osman Lindov koji nerijetko iz naselja Dobrinja do radnog mjesta putuje upravo električnim romobilom

“U onom samom raspoloženju, nervozi stresu mi je daleko daleko lakše biciklom, romobilom nego automobilom”, kazao je Lindov.

Prolaze u svim pravcima, nemaju ograničenja brzine kretanja, predstavljaju pravu opasnost poručuju neki od anketiranih građana:

VEZANE VIJESTI

 “Nikako samo onom biciklističkom stazom. (N1: Jeste li imali negativnih iskustava?) Nisam imala ali ne bih ni želila radi djece.”
“Olakšavaju punu transport do posla.”
 “Jednom kad sam prolazila kod jedne raskrsnice vidjela sam da su tu policijska auta, I kasnije saznam da je tu jedna osoba na električnom romobilu oborila pješaka koji je prelazio pješački prelaz.”

Nesreće i to sa teškim tjelesnim povredama registrovane su u proteklom periodu i u drugom bosanskohercegovačkom entitetu.

“Nažalost imali smo već krajem juna jednu situaciju gdje je upravo jedno dijete zadobilo teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi upotrebom električnog trotineta. Ono se kretalo jednosmjernom ulicom u suprotnom pravcu”, kazala je Mirna Miljanović, glasnogovornica MUP-a RS.

Električni romobil kao pojam nije precizno definisan zakonskim propisima. Radna grupa pri državnom ministarstvu je već održala sastanak nadležnih i struke, i očekivanja su da pravila budu uspostavljenja do kraja godine.

“Mi ćemo voditi računa da neprenormiramo tu oblast jer ona ima svoje pozitivne karakteristike i nastojat ćemo da tu budemo potpuno racionalni”, pojasnio je Kemal Zilić, Ministarstvo saobraćaja KS.

Trenutno se u RS-u električni trotineti trenutno tretiraju kao sredstva za igru i zabavu.

“Na osnovu navedenog moglo bi se zaključiti, da su lica koja koriste električni trotinet u saobraćaju dužna da se istima kreću po trotoaru i to brzinom približnoj brzini ljudskog hoda, jer jedino na taj način neće ugrožavati pješake, dok je na kolovozu zabranjena vožnja romobila”, kazala je Miljanović.

Profesor Lindov s početka priče napominje da bi za električne romobile najbolje rješenje bilo klasificiranje u rangu sa biciklima, te dodaje da je potrebno voditi računa i pri izgradnji infrastrukture

“Mi moramo izvršiti preprojektovanje, da uz svaku saobraćajnicu na uštrb individualnih motornih vozila odnosno širine trake dajemo širinu prostora prije svega zaa pješake, a drugo za bicikla i električne romobile i tako dalje”, kazao je Lindov.

Korištenje električnih romobila u BiH još uvijek čeka svoje zakonsko rješenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad