RSE: Niču zgrade na 'ničijoj zemlji' u Sarajevu

RSE

Administrativna linija bosanskohercegovačkih entiteta na Dobrinji dijelila je kuće, stanove, pa i sobe napola sve do aprila 2001. godine kada je međunarodni arbitar povukao novu liniju koja je trebala riješiti praktične probleme. Danas na toj liniji niče zgrada, a stanari smatraju kako je njena izgradnja nelegalna.

Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch početkom 2001. godine zadužio je irskog sudiju da riješi problem u Dobrinji 4. Sudija Diarmuid Sheridan pomjerio je liniju tako da je većina zgrada, dotad podijeljenih napola, i pratećih objekata pripala Federaciji BiH. Stanovi su prestali biti u dva entiteta, ali problem nadležnosti i vlasništva teritorije na linijama razgraničenja nije do kraja riješen.

“Unazad pet, šest godina meni su se u dva mjeseca desile dvije krađe dva automobila, jedno službeno, drugo privatno. Auto je bilo parkirana tačno sada na sredini gdje se gradi ova nesretna zgrada. Normalno, pozovem policiju. Došla policija Novog Grada (FBiH) i oni nešto gledaju desno-lijevo, ukoso. Kažu: Joj, ovo izgleda nama ne pripada. Ovo je kao Istočno Sarajevo (Republika Srpska). I pozovu policiju Istočnog Sarajeva. Prošlo dva mjeseca, baksuzluk, opet mi ukradu auto. Ja ponovo pozovem policiju Novog Grada. Oni kažu: Ovo je naše. A to je u razmaku kao vi i ja”, objašnjava reporterki RSE-a Dževad Ališah, stanar Gandijeve.

Sada na Dževadovom baksuznom parkingu niče zgrada. Stanari Gandijeve kažu “nesretna” jer smatraju da je nelegalna.

Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad