Lazar Prodanović za N1: Sumnjive osobe žele da se domognu pozicije u vlasti

Vijesti 14. sep 202017:54 > 17:58
N1

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je za N1 da se mnogo sumnjivih osoba želi da domogne pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Bosni i Hercegovini.

Prodanović je rekao da je je u BiH neophodno obezbijediti fer i korektne izbore, te da za sve strane organizacije koje rade u BiH, a poštuju zakonodavstvo, ne vidi razloga da ima problem sa učešćem u posmatranju bh. izbora.

VEZANE VIJESTI

Opozicija u RS sve glasnije govori o registraciji glasača iz inostranstva, a njihov broj se naglo povećava. Prodanović je kazao da postoji vidljivo zabrinjavajuća zloupotreba krađe identiteta – glasanjem putem pošte.

“CIK nije napravio nijedan značajniji korak u tome. Nedozvoljivo je da CIK propisuje pravilo gdje se u susjednoj državi na jednoj adresi može da se prijavi 10 imena. CIK treba poduzeti korake da obavijesti gradske komisije ko je prijavljen za glasanje putem pošte. Istovremeno – građani trebaju da imaju uvid u takav spisak”, rekao je Prodanović.

Gost N1 je rekao da se tim pitanjima treba da bave i tužilaštvo i druge nadležne institucije.

“Ja sam ukazivao na to. Ne amnestiram ni prethodni CIK. Nejasno mi je što sadašnji CIK ne čini ništa da stanje poboljša. Nisam vidio da rade”, rekao je, dodavši da treba dati obavezan vid ovjere obrazaca i lične karte za glasanje putem pošte.

“Značajan broj sumnjivih osoba želi da se domogne pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”, kazao je Prodanović.

IFES, zbog čijeg rada je u NSRS pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda, to neće uraditi – mišljenja je Prodanović.

#related-news_0

“Ko je CIK sprečavao da reguliše način izbora članova biračkih odobora. Pitao sam to i ranije. Rekli su mi da je to teško uraditi. Pitao sam zašto ne bi učinili da je za članove biračkih odbora. Zbog čega ne bi učinili da jedan politički subjekat bude, svi nezavisni kandidati u lokalnoj zajednici. Nema potrebe da se dobijaju u žrijebu. To je CIK-u teško, kako se ne bi pravila trgovina biračkim odborom”, kazao je.

Prodanović tvrdi da je u BiH potreban dijalog, da bi se došlo do rješenja problema. Pozdravio je posjedu Matthewa Palmera Bosni i Hercegovini, te je poručio da treba saslušati sve savjete najvažnijih institucija SAD-a, ali istovremeno poštivati sva ustavna prava svih konstitutivnih naroda u BiH na svim nivoima vlasti.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad