Vllasi: Nema sličnosti između Kosova i Republike Srpske koja je nastala 1995.

Vijesti 14. sep 202018:16 > 18:16
N1

Advokat i političar Azem Vllasi bio je gost u Danu uživo gdje je, između ostalog, govorio i zašto Aleksandar Vučić želi da Crna Gora postane dio Srbije, kako gleda na odnose u regiji, o retorici Milorada Dodika i da li je Bosna i Hercegovina spremna za neki novi Dayton.

S nama danas odvjetnik i političar Azem Vllasi. Zašto kaže da Aleksandar Vučić želi da Crna Gora postane dio Srbije, kako gleda na odnose u regiji, Washingtonski sporazum, poteze Dritana Abazovića, retoriku Milorada Dodika, samo su neka od pitanja za našeg gosta.

Osvrt na trentuno stanje u regiji, jesu li odnosi danas gori nego prije 10 i više godina?

Jesu, iako su promijenjene okolnosti, mimo opasnosti od ratnih sukoba, atmosfera je kao početkom ‘90. Razlog je u srpskom korpusu jer se tamo i dalje vode politike iz vremena Miloševićevog režima, a izgubili su ratove. Vlasti u Beogradu su upregle određene snage iz Banjaluke, kao i kleronacionalističke snage u Crnoj Gori.

Kazali ste kako Vučić želi Crnu Goru u Srbiji?

On to na neki način priželjkuje jer vrlo uskor sarađuje sa vrhom Srpske pravoslavne crkve, a SPC širi ideju velike Srbije. Svako malo možete vidjeti kako patrijarh Irinej hvali Vučića i kaže kako će on sprovoditi njihove ideje. Također, Irinej kaže kako Vučić nikada neće priznati Kosovo, a to je slobodna država od 1999.

Ocijenili ste kako su pregovori u Washingtonu bili generalna proba za priznanje Kosova. Kada bi se to moglo dogoditi?

To niko sa sigurnošću ne može kazati. Mnogo zavisi od SAD-a. Ako Trump ostane predsjednik – on će to izgurati, a ako Biden bude američki predsjednik, on će se još više boriti za priznanje Kosova. Vučić i Srbija moraju dobro razmisliti koja je cijena ako nastave odbijati američki prijedlog da se prizna Kosovo.

Vaše mišljenje o Dritanu Abazoviću?

On je potpuno kontroverzan. Misli da će ga slijediti koalicioni partneri na euroatlantskom putu, ali ga kasnije niko neće ništa pitati, on se zaletio. On se udružio sa opozicijom koju predvodi Amfilohije. Nije se udružio sa normalnom opozicijom vladajućima, nego sa opozicijom vlastitoj državi, opozicijom koja će ići u rastakanje Crne Gore. Oni su antinatovski nastrojeni, bit će gori prema Kosovu nego što je to Srbija.

Milorad Dodik često izjednačava pitanje Kosova sa pitanjem entiteta Republika Srpska?

Tu nema nikakve sličnosti. On to dobro zna. Dodik slijedi politiku Srbije i Rusije. Misli da će na taj način pomoći Vučića. Republika Srpska je nastala u Daytonu 1995. i svi znamo kakve su kazne dobili rukovodioci ovog entiteta.

Treba li Bosni i Hercegovini “Dayton 2”?

Treba. Da BiH postane funkcionalna država, da se osigura zastupljenost i ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ali i ostalih građana koje sada niko ne ferma. Davno je sazrilo vrijeme da se dogradi Dejtonski mirovni sporazum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad