Lovrinović o smrti Krajišnika: Mi katolici kažemo – pokoj mu duši

Vijesti 15. sep 202016:12 > 16:13
N1

Šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović nada se da bi lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ-a Dragan Čović mogli postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona za Mostar, ali i drugim pitanjima u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH i Suda u Strazburu.

“Sastanak će biti održan, osim ako nešto ne iskrsne. To bi bilo na tragu nastavka dogovora o izmjenama Izbornog zakona za Mostar, ali i nastavka razgovora o drugim pitanjima na tragu odluke Ustavnog suda i Suda u Strazburu”, rekao je Lovrinović.

VEZANE VIJESTI

On smatra da o pitanju izmjena Izbornog zakona o Gradu Mostaru ne treba ulaziti u finiš i pred izbore odlučivati o tome.

“Imamo dovoljno vremena do kraja ove godine i dijelom iduće godine da tu priču u miru završimo i da nađemo normalno rješenje u okviru kojeg će biti implementirana i odluka Ustavnog suda i Suda u Strazburu”, rekao je Lovrinović.

Komentarišući kritike da Svjeta ministara ne predlaže dovoljno zakonskih akata, Lovrinović smatra da su one na mjestu samo ukoliko Savjet ministara ne prati plan rada.

“Ne možete reći da Savjet ministara ne radi ukoliko se uzmu u obzir činjenice kada je formiran, šta se sve radi i koje su sve opstrukcije unutar njega, ali i zahtjevi i inicijative parlamentaraca”, rekao je Lovrinović.

On kaže da se dešava da stranke koje su dio parlamentarne većine i imaju svoje ministre upućuje prijedloge zakona i inicijative od čega nije aboliran ni HDZ BiH.

“Imate parlamentarnu većinu i stranku koja bez dogovora sa drugim strankama pokreće ili podržava inicijative i zakonske prijedloge opozicije. Nisam protiv da dobre prijedloge trebamo podržati svi, ali u dogovoru”, rekao je Lovrinović.

U takvoj atmosferi rada, kaže Lovrinović, ne znam kako se Savjet ministara može odazvati potrebama trenutka.

Povodom smrti ratnog zločinca i prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika, Lovrinović je rekao da nije pozvan da ocjenjuje Krajišnikov rad i životno djelo.

“Mi katolici kažemo – pokoj mu duši. Žao mi je, ali o njemu kao ličnosti ne mogu ništa govoriti, jer ga nisam poznavao”, rekao je Lovrinović, dodajući da je Krajišnik bio učesnik događaja iz ‘90-ih godina prošlog vijeka koji je učestvovao u postupcima u ime stranke koji su projektovali neželjene događaje na prostoru BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad