Kanton sa najviše slučajeva djece oboljele od raka i malignih bolesti

Vijesti 15. sep 202016:41 > 19:13
N1

Tuzlanski kanton svake godine bilježi najviše novootkrivenih slučajeva oboljela djeca od raka i drugih malignih bolesti. Zbog aktuelne pandemije korona virusa, djeca i porodice su u još kompleksnijem položaju i problemima.

Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ Tuzla najavilo je realizaciju projekta „ COWIN- 20GETHER – Pobijedimo posljedice pandemije COVID-19 zajedno“ kroz koji pokušava pomoći oboljeloj djeci i njihovim porodicama, a sve uz podršku EU, UNDP-a i Grada Tuzle.

Djeca koja se bore sa opakom bolešću, navikla su na maske i na oprez, priča nam Amra Mujkanović čija je sestra liječena od raka.

“Izazovi su veliki s obzirom da je njeno imunološko stanje narušeno. Mora se čuvati prvenstveno od ovih nekih malih zaraza, a pogotovo od trenutne pandemije”, kaže Mujkanović.

Po podacima Udruženja „PIPOL“, do sada nijedno dijete koje je oboljelo ili liječeno od raka u ovom kantonu nije zaraženo korona virusom.

“Prolazeći kroz jako težak period socijalne izolacije, čuvali su sebe i svoj oslabljeni imunitet kako bi pobijedili rak. Danas oni imaju najveće predznanje u borbi protiv ovog globalnog neprijatelja”, ističe Amra Saračević, Udruženje „PIPOL“ Tuzla.

Osim raka, djeca i njihove porodice bore se i sa ekonomskim problemima. Projekat “Pobijedimo posljedice COVIDA-19 zajedno” će im omogućiti psihosocijalnu pomoć, školski pribor, a onima u bolnici, pidžame i higijenske pakete.

“Nakon toga će uslijediti podjela porodičnih higijenskih paketa za svoju oboljelu i liječenu djecu od raka, kao i za članove njihove porodica. Imat ćemo i zanimljivu aktivnost, a to je da ćemo svim našim porodicama podijeliti repromaterijal za kućni uzgoj gljiva kako bi doprinijeli stvaranju nekih novih ekonomskih vrijednosti”, priča Saračević.

“Pratimo ovo udruženje neprekidno. Pratimo našom politikom trošenja budžetskih sredstava i važna nam sinergija sa UNDP-om, moćnom organizacijom Ujedinjenih nacija. Imamo niz projekata pa i ovakvih kojih se tiču brige o ranjivim kategorijama”, dodaje Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Mala pomoć dobrodošla je porodicama, a posebno im je bitna empatija i podrška okoline tokom liječenja koje izmjeni kompletan život i djeteta i njegovih najbližih.

“Vremenom vi morate prihvatiti to stanje kakvo jeste. Jednostavno, prihvatite i živite s tim”, navodi Mujkanović.

U TK svake godine između 12 i 16 djece oboli od neke vrste karcinoma. Trenutno je sedmero njih na bolničkom liječenju koje traje od šest mjeseci do godinu dana. Oporavak traje oko pet godina. Uspješno se izliječi oko 75% djece.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad