Izetbegović: Bez dogovora s Čovićem, novi razgovori nakon izbora

Vijesti 16. sep 202011:59 > 12:22
N1

Susret stranačkih predsjednika Bakira Izetbegovića (SDA) i Dragana Čovića (HDZ BiH), održan je danas u Sarajevu, a tema je bila Izborni zakon. Pomaka nije bilo, a lider SDA je rekao da očekuje ''da HDZ odustane od mehanizama kojim zaustavlja popunjavanje Ustavnog suda Federacije i formiranja vlada''.

Kako je nakon susreta izjavio Izetbegović, ozbiljan razgovor i nastavak pregovora treba očekivati za period nakon lokalnih izbora u novembru.

”Ozbiljan nastavak razgovora ispred SDA i HDZ-a nije realan dok se ne implementiraju rezultati izbora iz 2018. Dvije godine smo bez Federalnog nivoa vlasti i osam mjeseci bez popunjenog Ustavnog suda Federacije BiH. Mislim da je bolje sve to pomaći dok se ne održaju izbori. To što se dvije  godine ne implementiraju rezultati na Federalnom nivou obesmišljuje izbore. Čemu izmjene Izbornog zakona ako nećemo implementirati rezultate izbora”, rekao je Izetbegović nakon susreta s Čovićem.

Potom je komentarisao posjetu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Zagrebu i njegov susret s predsjednikom ove zemlje Zoranom Milanovićem ocijenivši da je prije svega trebalo razmijeniti zvanične državne posjete što nije napravljeno.

SDA očekuje da HDZ odustane od mehanizama kojim zaustavlja popnjavanje Ustavnog suda i formiranja vlada. Da se od toga odustane, da nam ne mogu ovakve stvari raditi”, dodao je on.

Dragan Čović se nakon današnjeg susreta nije obraćao javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad