lzvještaj OSCE-a o procesuiranju predmeta ratnih zločina: Napredak spor

Vijesti 16. sep 202013:12 > 13:18
Facebook

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavila je danas u Sarajevu izvještaj sutkinje Joanne Korner o procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH.

Izvještaj analizira stepen provedbe preporuka koje su date u ranijem izvještaju sutkinje Korner iz 2016. godine i sadrži nove preporuke koje imaju za cilj nastavak podrške pravosudnim institucijama u unapređenju procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, naglasila je da iako je do kraja 2019. godine, pravosuđe BiH ostvarilo napredak u rješavanju zaostalih predmeta ratnih zločina, okončavši preko 570 postupaka koji su uključivali preko 870 optuženih osoba, sadašnji izvještaj jasno pokazuje da i dalje ima mnogo prostora za unapređenje rada Tužilaštva BiH.

„Kako je Misija u više navrata isticala, potrebno je, bez daljnjeg odlaganja, osigurati da se vođenje postupaka u manje složenima predmetima prenese pred entitetsko pravosuđe kako bi se smanjio broj neriješenih predmeta. Samo bi to omogućilo Tužilaštvu BiH da svoje resurse blagovremeno usredotoči na najsloženije slučajeve koji uključuju počinioce najvišeg nivoa”, kazala je ambasadorica Kavalec.

Matt Field, britanski ambasador u BiH, kazao je: „Dvadeset pet godina nakon završetka rata, još uvijek postoji preko 600 neriješenih predmeta koji obuhvataju preko 4.500 osumnjičenih osoba. Kako vrijeme prolazi, ove predmete je sve teže i teže rješavati. Napredak je sporiji. U međuvremenu, žrtve i njihove porodice čekaju na zadovoljenje pravde. Uvjeren sam da će praktične preporuke sutkinje Korner omogućiti pravnim stručnjacima da bolje obavljaju svoj posao i daju doprinos da Bosna i Hercegovina okonča procesuiranje predmeta ratnih zločina”.

Sutkinja Korner je izjavila: „Kako se može vidjeti iz izvještaja, analiza koju sam obavila nalaže hitna unapređenja na mnogim poljima, kako bi postojali i najmanji izgledi da se ispoštuje rok okončanja procesuiranja predmeta ratnih zločina 2023. godine. Najhitnija ovakva aktivnost je usvajanje revidirane Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina”.

Ovaj izvještaj izrađen je u sklopu projekta pod nazivom Jačanje vladavine prava unapređenjem procesuiranja predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, kojeg je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a čija je implementacija pokrenuta na osnovu nalaza i preporuka iz prvog izvještaja sutkinje Korner iz 2016. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad