Pilav: Najveći broj novozaraženih je i dalje kod radno aktivnog stanovništva

Vijesti 16. sep 202013:31 > 13:51
Screenshot / TVSA

Doktorica i šefica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav predstavila je na današnjoj pres-konferenciji podatke o broju zaraženih i izliječenih novim korona virusom u KS.

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je 39 novozaraženih, koliki je i broj izliječenih, dok je broj preminulih jedan, a broj obrađenih testova iznosi 409.

Kada je riječ o broju hospitaliziranih na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, na Klinici Podhrastovi, taj broj iznosi 24, a broj otpuštenih iz izolatorija je pet.

Podaci od 1. 6. pokazuju da smo početkom jula i u prvoj sedmici augusta imali dva pika, nakon čega je uslijedio pad broja inficiranih. Kada govorimo o sedmičnoj incidenci novozaraženih od 1.6. pa u prvoj polovini 8. mjeseca imali smo veliki broj sedmičnih incidenci novozaraženih i došlo je nakon toga do značajnog pada novozaraženih. Sada imamo blagi porast, ali nije zabrinjavajuće“, izjavila je Pilav.

Rekla je i da je broj novozaraženih ispod 1, odnosno 0,97 i istakla da je to zadovoljavajuća vrijednost.

Kretanje dnevnog prosjeka novozaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana je značajan indikator i taj broj sada iznosi 6,6 dnevno, a usporedbe radi, to je pad jer je taj broj bio 22 na 100.000 stanovnika“, dodala je.

Naglasila je i da se broj aktivnih slučajeva smanjuje i povećava se razlika između broja izliječenih i aktuelnih slučajeva u KS.

Na temelju kretanja sedmodnevne incidence mi kao Krizni štab sa svim drugim resornim ministarstvima ćemo korigovati javno-zdravstvene mjere, koje su sada dostatne, ali sa promjenom situacije ćemo korigovat te mjere, posebno po pitanju pohađanja škola“, istakla je Pilav.

U Kantonu Sarajevo je do sada obrađeno 37.206 testova, a broj potvrđenih novozaraženih slučajeva je manji, odnosno kako je kazala, u zadnje vrijeme se taj broj kreće između osam i deset posto.

Broj pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija je između 5 i 8 posto od ukupnog broja aktivnih, što odgovara literaturnim prikazima vezano za novi korona virus“, rekla je.

Pilav je rekla i da kada je riječ o spolnoj i dobnoj strukturi, 46 posto oboljelih je ženski spol, a 54 muški. Prema podacima Kriznog štaba KS, najveći broj novozaraženih je i dalje kod radno aktivnog stanovništva i to u dobi 36 do 50 i u dobi od 19 do 35. Broj novozaražene djece u dobi od 0 do 6, ili od 0 do 18, je znantno niži, kao i procenat osoba u dobi od 65, što govori o tome, kako je navela Pilav, da starije osobe bolje provode svoju zaštitu.

Kada je riječ o distribuciji oboljelih po općinama u KS, najveći ukupni broj novozaraženih je u Novom Gradu, potom u Novom Sarajevu i trenutan broj aktivnih na 10.000 stanovnika. Sada je najveći broj novozaraženih u Hadžićima i Ilidži.

Trenutno je u KS u samoizolaciji 699 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad