Sarajevsko izletište Stojčevac dobija rasvjetu, dječije igralište i videonadzor

Vijesti 16. sep 202015:50 > 16:44
Anadolija

Sarajevsko izletište Stojčevac konačno će biti uređeno, a nakon mnogobrojnih inicijativa koje su podnesene. Problem tokom svih ovih godina je bilo pitanje vlasništva, odnosno nadležnosti za upravljanje istim.

Iz Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja kazali su kako su u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo poduzeli niz aktivnosti na realizaciji projekta sanacije lokaliteta Stojčevac koji se nalazi u obuhvatu Spomenika prirode “Vrelo Bosne”.

Planirano je provođenje šest aktivnosti. Kako su kazali iz ove ustanove, odgovarajući na zastupničko pitanje, izvršeno je snimanje terena i u toku je izrada projektne dokumentacije za uvođenje javne rasvjete na potezu od Velike aleje duž Stojčevačke aleje do Velikog jezera.

Nakon ovoga, bit će postavljene kamere za videonadzor.

“Projektom javnih radova i uz postojeću radnu snagu Javna ustanova će detaljno izvršiti sječu samoniklog grmlja i šiblja, uređenje vodotoka i jezera kao i šetnica”, kazali su iz ove ustanove.

Bit će postavljene dodatne klupe i korpe za odlaganje otpada, a planirana je i gradnja dječijeg igrališta.

Iz KJU za zaštićena priurodna područja kazali su kako iznalaze mogućnosti improvizovane zaštite porušenih objekata.

Na lokalitetu Stojčevac dugo nisu vršeni nikakvi radovi jer nisu bili riješeni odnosi vlasništva. Pravno pripada državi, a lokalitetom općini Ilidža. Na ovom prostoru nalazi se Titova rezidencija, atomsko sklonište i tuneli u obliku labirinta koji mogu prava turistička atrakcija, ali zbog ruševnog stanja predstavljaju opasnost za izletnike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad