Migrantice pomažu u borbi protiv COVID-19 u BiH

Vijesti 16. sep 202017:01 > 19:16
N1

U Kulturnom centru Hadžići, danas u 11 sati, održana je druga po redu radionica za izradu antibakterijskih sapuna i zaštitnih maski koju implementira Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini u okviru projekta "Budimo odgovorni-program podrške migrantima u BiH", za grupu migrantica iz kampa "Ušivak".

Migrantice iz Irana, Iraka i Afganistana, po drugu put ovog mjeseca, dio su edukativnih radionica s ciljem pružanja znanja koje će tim ženama pomoći da učestvuju u zaštiti od pandemije Covid-19.

“Svakog mjeseca mi dijelimo besplatno, u vidu donacije, po četiri stotine tih sapuna i u Blažuj i u Ušivak, naravno isto tako i maske, a to je rad naših žena. A danas mi želimo da i one same budu samostalne u proizvodnji toga i one mogu svom kampu u buduće raditi na tome”, kaže Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak.

Bježeći od rata, eksplozija i konstantnog straha, zahvalni su jer ovdje imaju krov nad glavom, hranu i nešto za obući.

“Kada si u opasnosti, kada ti je život u opasnosti, kada ne možeš živjeti život onako kako želiš, nekako si primoran napustiti svoju državu. Kada smo napustili našu državu bili smo u Bugarskoj, suočili smo se sa mnogo problema. Pješačenje kroz džunglu po nekoliko dana, bez hrane, bez vode, hodajući… Mi smo ptice bez krila. U Bosni sam imala dobra, ali također i loša iskustva. Pokušala sam nekoliko puta otići u Hrvatsku, ali graničari su nam uzeli naše mobitele, naše novce, naše sve”, ističe Maria Haidari, Afganistan.

Sretne jer mogu pridonijeti i odužiti se onima koji su za njih učinili mnogo, kažu da su radionice i aktivnosti van kampa uvijek od pomoći.

“Sigurno nam puno pomažu ove radionice, zahvaljujem se organizacijama koje nam pomažu i unutar kampa i van kampa. Pogotovo meni ovakve radionice puno pomažu, ja sam bila odvojena od sina devet mjeseci i uz pomoć radnika IOM-a i uz pomoć menađerice kampa koji su mi davali strpljenje i nadu da ću se susresti sa sinom i hvala Bogu moj sin je došao. Sada smo sretni”, dodaje Damija, Irak.

“Ova radionica je jako dobra stvar jer nas na ovaj način barem na nekoliko sati izvedu iz situacije kakvu imamo u kampu, to nam odvuće misli na nesto drugo. Biti na ovoj radionici je za mene šansa da upoznam ljude lično, inače ih vidim samo u prolazu na ulici gdje nemam priliku da pričam sa njima”, priča Haidari.

Daleko od svojih država i života kakve su nekad živjele, činjenica da imaju priliku raditi i osjećati se kao dio jednog kolektiva za koji stvaraju i brinu, svakako je ženama ovog kampa donio osmijeh na lice. Povod je težak, ali svrha ovih radionica govori kako je malo potrebno čovjeku da se osjeća kao čovjek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad