Komšić: Milanović jedini, pored Lukašenka, primio Dodika

Vijesti 16. sep 202017:18 > 17:20
Anadolija

Nakon Lukašenka, Milanović je jedini predsjednik neke države koji je nasamo primio Dodika. To dovoljno govori i o jednom o drugom, kazao je u srijedu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

Komšić je ocijenio kako je pojam konstitutivnosti odbačen u Evropskoj uniji.

“Što se tiče poštivanja i nepoštivanja, famozne konstitutivnosti, mogu reći da je to jedan sovjetski koncept rješavanja nacionalnog pitanja, koji je u EU potpunosti, kao nazadan, odbačen. Dakle, bore se za ono što je davno prevaziđeno. U EU sve su države građanske i ne poznaju nikakvu konstitutivnost. Bosna i Hercegovina teži ka EU, odnosno ka ukidanju te konstitutivnosti, i ja to podržavam, unatoč otporima Zagreba”, poručio je član državnog Predsjedništva.

Dodik je danas u Zagrebu rekao kako će sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade te zemlje Andrejem Plenkovićem razgovarati o “nepovoljnom djelovanju visokih predstavnika u BiH i nepoštovanju Dejtonskog sporazuma”.

“Konstitutivnost se ne poštuje. To se najbolje vidi iz toga što se hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić sve ovo vrijeme ne bavi nijednim pitanjem i problemom koji se odnosi na Hrvate”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad