Da li u BiH postoji iko ko može servisirati respiratore "Srebrene maline"?

Vijesti 16. sep 202017:49 > 19:16
N1

Poništen je LOT 1 Federalne uprave civilne zaštite za instaliranje, servisiranje i obuku osoblja koji bi koristili aparate koje je za 10,5 miliona KM uvezla "Srebrena malina". Prošle sedmice podijeljeno 40 ventilatora za koje se pretpostavlja da su isti tip kao oni koje je kupila "Srebrena malina". U međuvremenu ustanovljeno je da je u skladište Aerodroma Sarajevo pristigla oprema iz Katara u manjim količinama od onih koje su navedene u donacijskom certifikatu.

Vijeće ministara BiH naložilo je Ministarstvu vanjskih poslova BiH da od Katara zatraži informaciju o uočenim razlikama tokom carinjenja.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH je diplomatskim putem 21.07.2020. godine zvanično zamolilo nadležne u Državi Katar potvrdu gore navedene specifikacije stvarno pristigle pomoći. Država Katar je u odgovoru zvanično potvrdila specifikacije stvarno pristigle pomoći, koja u potpunosti odgovara stvarnom stanju pomoći koja je i pristigla u BiH, a koja se sastoji od 942 paketa”.

Ažurirana specifikacija dostavljena je Ministarstvu sigurnosti BiH koje u daljnjoj proceduri Vijeću ministara BiH treba dostaviti prijedlog odluke o raspodjeli pomoći. I dok naše medicinske ustanove kupuju neophodnu opremu za borbu protiv korona virusa, donacija koja je ocarinjena prije četiri mjeseca još uvijek nije došla do krajnjeg korisnika.

Slična je sudbina respiratora koje je uvezla firma “Srebrena malina”. Nakon što je poništen LOT 1 javne nabavke za usluge instalacije, servisiranja, i obuke osoblja koje bi koristilo respiratore, zbog činjenice da se ni jedna firma nije javila na oglas, ponovo se postavlja pitanje kako je “Srebrena malina” uopće mogla dobiti saglasnosti na uvoz medicinske opreme bez autorizacije proizvođaća i ugovorenog servisiranja i obuke osoblja.

“Uobičajno je da dobavljač bude i autorizirani serviser što se u konkretnom slučaju nije desilo. Dobili smo uređaje, ugovorom nije bila predviđena instalacija, bilo je predviđeno da neka firma koja radi slične poslove izvrši instalaciju tih uređaja. Međutim proceduralno nisu ispoštovani svi potrebni uslovi i došli smo u situaciju da sve to otegne do današnjeg dana”, ističe Mustafa Kadribegović, v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Sjeća li se još iko prije četiri mjeseca doniranih respiratora od Ujedinjenih Arapskih Emirata, na čijim kutijama je pisalo da su isti tip kao i oni koje je nabavila “Srebrena malina”. Prošle sedmice podijeljeno je 40 respiratora nepoznatog tipa, pet je dobio Univerzitetski klinički centar Tuzla.

“Između ostalog bilo je i pet, pisalo je tako ventilatora koji su upakovani. Naši ljudi koji rade u intenzivnoj njezi i koji rade anesteziju su pregledali te aparate i dali su nam određena mišljenja, međutim konačno mišljenje šta je to i o kakvim se aparatima radi dat će nam agencija s kojom mi imamo potpisan godišnji ugovor za pregled tih aparata. Nakon te verifikacije mi ćemo te aparate pustiti u funkciju“, kaže Vahid Jusufović, v.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Medicinske ustanove koje smo kontaktirali nisu htjele da kalkuliraju o kakvim respiratorima je riječ, međutim bit će problem ukoliko se utvrdi da je riječ o istim respiratorima koje je uvezla “Srebrena malina” s obzirom da se niko nije javio ko bi instalirao i servisirao ove respiratore. I kada je riječ o donaciji Katara i UAE i sporne nabavke respiratora od “Srebrene maline” jedno je sigurno u Bosni i Hercegovini imamo respiratora i medicinske opreme, ali ona mjesecima stoji u skladištima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad