Došao je tiho, ali nije ušao u legendu

Vijesti 16. sep 202018:21 > 19:03
Srna

Bez prethodnih službenih najava u Zagreb je danas stigao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Pozvao ga je i primio predsjednik Hrvatske, a nešto kasnije poslijepodne i premijer.

Došao je tiho, a u legendu možda uđe samo iz – epidemioloških razloga.

Da Milorad Dodik dolazi u Hrvatsku – i to na službeni poziv predsjednika Milanovića – hrvatska je javnost saznala samo nekoliko sati prije njegova dolaska. U uredu predsjednika neslužbeno poručuju da Dodik stiže kao predstavnih srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsjedništva BiH, odnosno da se radi o široj inicijativi Zorana Milanovića za obnovu dijaloga o budućnosti BiH. Dodika će tako primiti i premijer, kojeg je Milanović još u Varaždinu obavijestio o dolasku gosta iz BiH.

“On je dugo iskazivao želju da dođe i da se sastanemo, da razgovaramo o cestama, mostovima… Radni susret, bez nekakve velike drame”, otkriva Andrej Plenković.

Za svaki slučaj još jednom podsjeća na stav svoje Vlade prema BiH, koju je i sam posjetio prije nekoliko dana:

“To je naša prijateljska i susjedna zemlja koju podupiremo i u unutarnjim reformama i na putu prema EU i Nato savezu”.

No, iako na prvi pogled izgleda kao usuglašena inicijativa, ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman 
o tome kao da ne zna baš ništa.

“A oporbenjaci i s ljevice i desnice iznenađenje kombiniraju s već očekivanim političkim porukama”.

“Ovo sam saznao kad i vi, pročitao sam na portalima i malo me čudi taj dolazak, tim više što se iz Sarajeva čuje da se ne radi o službenom posjetu. A i Zagreb me čudi jer Dodik dolazi nakon izjave i komadanja Bosne i Hercegovine”, poručuje Domagoj Hajduković.

“I vrlo je jasno rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entiteta RS-a i Srbije, što prevedeno na geopolitički jezik znači stvaranje velike Srbije”, dodaje Zlatko Hasanbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad