Distanca, maska, higijena i četvrta – možda najbitnija mjera nadležnih

Vijesti 16. sep 202018:54 > 19:02
N1

Ono što su svadbe u najvećoj mjeri uradile u Hercegovini, gdje je virus naručito rasprostranjem, prijeti da, zbog kolektivne neodgovornosti, postane i priča u srednjoj Bosni.

Situacija je vrlo ozbiljna i teška – procjenjuju nadležni, naručito u tri kantona u Federaciji Zapadnohercegovački, Kanton 10 i Hercegovačko-neretvanski kanton. Razlog – nepoštianje mjera , importirani virusi po povratku s godišnjih odmora, ali i to što nadležne institucije nisu vršile nadzor propisanih mjera.

“Slijedom toga krizni stožer će uputiti zahtjev odnosno prijedlog prema Federalnoj upravi civilne zaštite za proglašenje stanja prirodne nesreće ponovo”, poruka je Gorana Čerkeza iz Federalnog ministarstva zdravstva>

Proglašenje ne bi značio lockdown ali bi u smislu ozbiljnosti situacije i nadziranja mjera omogućio lakšu kontrolu nadležnih. Dnevni izvještaji o broju zaraženih ali i preminulih razlog su zabrinutosti jer ulazimo u period jeseni u kojem ljudski imunitet slabi, a opasnost od zaraze povećava. Najrizičnija grupa i dalje su ljekari što potvrđuje i primjer troje zaražnih u Institutu za javno zdravlje RS-a

“Na našu veliku radost kolege se dobro osjećaju , stabilni su, nalaze se u svojim domovima u izolaciji. Institut je preduzeo sve moguće mjere za zaštitu svih ostalih radnika, ostali kontakti iz predostrožnosti, testirani su negativni i samim tim mi imamo zadovoljavajuću epidemiološku situaciju”, rekao je Branislav Zeljković iz Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

Najveći broj novozaraženih je i dalje kod radno aktivnog stanovništva, a pomno se prati i situacija u školama.

“Promjenom situacije ćemo korigovat te mjere, posebno po pitanju pohađanja škola”, navela je Aida Pilav, šefica Kriznog štaba KS.

“Rizik se ne može isključiti. Vrlo je važno to dosljedno sprovođenje, dosljedno monitoriranje mjera. To je jedan izazov za škole”, kazao je Sanjin Musa, epidemiolog.

A najmanji rizik je uz poštivanje dobro utvrđenih mjera distanca, maska, lična higijena i četvrta , kako kažu nadležni možda i najbitnija ; “Nemojte biti sami doktori i misliti da li je to Covid ili ne, to prepustimo stručnim službama neka odluče”, kazao je Čerkez.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad