Mitrović – Zakonjšek: Modernizacija bh. cesta i razvoj željezničkog saobraćaja

Vijesti 17. sep 202012:14 > 12:19
Anadolija

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak sa direktorom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice u Beogradu Matejom Zakonjšekom na kojem su predstavljeni planovi rada Sekretarijata i napravljen osvrt do sada urađenog u okviru prometne zajednice.

Kako je istakao Mitrović, Prometna zajednica za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važan regionalni partner, a u prilog tome govori već potpisan Ugovor o Prometnoj zajednici.

“Razvoj i povezivanje zemalja u okruženju i zapadnog Balkana znači bolji život građana, ali i bolju poziciju naše zemlje na putu ka evropskim integracijama. Također, izgradnja i sigurnost cesta, kao i ulaganje u željeznički promet, uklanjanje nefizičkih barijera za efikasniji i brži prelazak granica, prioriteti Bosne i Hercegovine i Prometne zajednice. Svе to doprinjet ćе boljеm povеzivanju rеgiona, što je od velikog značaja ukoliko žеlimo da sе razvijamo i da našе еkonomijе idu naprijеd”, naglasio je Mitrović.

Kako je kazao, današnji sastanak je bio prilika da razgovaraju o zajedničkim prioritetima, a to su modernizacija bh. cesta, poboljšanje sigurnosti na cestama, uspostavljanje i razvoj željezničkog prometa kako bi se poboljšala robna razmjena u regionu, što će direktno utjecati na ekonomski razvoj. Od posebnog značaja, naglasio je, su investicije u Koridor 5C te mostove Svilaj i Gradiška.

“Očekujemo da će granični prelaz Svilaj biti otvoren 1. marta, dok granični prelaz Gradiška se planira za nekih 30 mjeseci, odnosno to je početak 2022.”, rekao je Mitrović.

Sagovornici su se složili da će ulaganje u željeznički promet direktno utjecati na ekonomski razvoj zemalja regiona.

“Suština cijele priče na ovom sastanku jeste povezivanje BiH sa okruženjem. Pitanja koja smo danas razmatrali, prije svega, jeste razvoj transportne infrastrukture kao jedan od preduslova za ubrzanje i olakšavanje prevoza kako roba tako i putnika, zatim željeznička infrastruktura, isto tako jedna od bitnih stvari za razvoj zemlje i povezivanje BiH sa zemljama južnog Balkana i EU”, pojasnio je Mitrović.

Govoreći o izgradnji Koridora 5C rekao je da je jedan od problema u izgradnji Koridora da je ta etapa podijeljena u veliki broj poddionica.

“Pojedinačno se vrši izgradnja pojedinih etapa. Jedan od dodatnih problema jeste izuzutno teška trasa, imamo dosta tunela, nadvožnjaka, vijadukta i to je jedan od velikih problema. Očekujem u narednom periodu da će Koridor 5C biti završen i biti spojen sa Koridorom 10 preko Svilaja, a zatim prema Pločama”, kazao je Mitrović.

“Posjeta dolazi u novom momentu kada je jedna nova snaga u odnosima između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Za nekoliko sedmica Evropska komisija će objaviti akcioni plan u koji je uključena obnova transporta i bolje povezivanje zemalja u regionu sa zemljama EU”, pojasnio je Zakonjšek.

Kako je kazao, razgovarali su o svim otvorenim pitanjima koja se tiču modernizacije u oblasti transporta.

“Razgovarali smo o oba koridora, pogotovo o izgradnji Koridora 5C i o napretku radova. Razgovarali smo i o pitanjima cestovne sigurnosti jer postoji vizija nula, odnosno vizija kojom se postiže nula smrtnosti na cestama u saobraćajnim nesrećama u zemljama Zapadnog Balkana”, rekao je Zakonjšek.

Zbog toga su, naveo je, već kreirali akcioni plan gdje su predviđena sva djelovanja koja je potrebno postići u narednim godinama.

“Razgovarali smo o obnovi željezničkoog saobraćaja kako za robe tako i putnike i boljem regionalnom povezivanju. Razgovarali smo i o nekim drugim pitanjima koja se tiču olakšavanja prometa putnika i tereta kao i o skraćivanju vremena čekanja na graničnim prelazima. Razmijenili smo i mišljenja vezano za izgradnju mostova i graničnih prelaza na mostu Svilaj i Gradišci”, rekao je Zakonjšek.

Dotakao se i izgradnje Koridora 5C.

“Moram naglasiti da je Koridor 5C jako bitan kako za BiH, tako i zemlje u regionu i EU. Moram naglasiti i da je osigurano finansiranje i ono će, nadam se, biti osigurano i u budućnosti. Zašto smo mi tu kao transportna zajednica? Da osiguramo da se sva kašnjenja smanje što je moguće više i da u budućnosti radimo zajedno unutar transportne zajednice i sa zemljama u okruženju”, dodao je Zakonjšek.

Ovo je prva zvanična posjeta Zakonjšeka Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, odnosno Bosni i Hercegovini od kako je novi direktor stupio na dužnost 1. augusta ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad