Komšić: Za očekivati je da će Dodik tražiti posebnu sjednicu NSRS

Vijesti 17. sep 202012:58 > 13:16
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je nakon sjednica održanih u Predsjedništvu BiH između ostalog kako se neće raspravljati o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem

Govoreći o sjednicama, rekao je kako su bile redovne tačke dnevnog reda koje se tiču situacije sa korona virusom, izvještaja Vijeća ministara BiH, kao i tačke koje se tiču borbe sa ileganlin migracijama, ali i trafficingom.

Raspravljali smo i o ‘Malom Šengenu’ i prijedlogu Dodika da Bosna i Hercegovina odmah ide u pristupanje ‘Malom Šengenu’. Naš zaključak je drugačiji, odnosno želimo da se prvo vidi šta podrazumijeva ‘Mali Šengen’, te smo naložili Vijeću ministara da uradi analizu o tome šta to znači za BiH“, rekao je Komšić.

Govoreći o dvjema vanrednim sjednicama, Komšić je rekao kako se jedna ticala premještanja Ambasade Bosne i Hercegovine iz Tel Aviva u Jerusalem, a druga se ticala priznavanja Kosova kao nezavisne države.

Moj prijedlog je bio da se o prebacivanju Ambasade BiH ne raspravlja jer je to suprotno rezoluciji UN-a. Takva odluka bi značila da bi BiH kršila taj akt i iz toga bi proizašle ogromne posljedice za BiH, posebno na međunarodnom planu. Vidjeli ste i kako se reagovalo na sporazum Vučića i Hotija. Moj prijedlog je da taj sporazum ne treba da bude vezan za BiH, pogotovo ne premještanje Ambasade BiH“, kazao je član Predsjedništva BiH Komšić.

U tom slučaju treba odgoditi i raspravu o priznanju Kosova. Dodik to nije prihvatio. Glasali smo 2:1, odbijen je njegov prijedlog da se Ambasada iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem i nakon toga na sljedećoj sjednici smo donijeli smo odluku 2:1 Džaferović i ja da BiH priznaje Kosovo, Dodik je bio protiv i to treba biti tema naredne rasprave i ako bude tako kako je do sad bilo, za očekivati je da će Dodik tražiti posebnu sjednicu NSRS iznoseći poznate stavove gdje se povezuje Kosovo i BiH, odnosno status RS i Kosova što je po meni van svake pameti i jedna rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji, a svi znate kuda bi to vodilo i u kakav krug pakla ulazimo sa takvom pričom“, rekao je.

Nema šanse da BiH premjesti ambasadu, bar dok je odnos snaga ovakav kakav je, a Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i bježati od toga šta će Dodik u NSRS reći a svi znamo šta govori i misli. Neka sve izađe na vidjelo“, kazao je.

Šta će biti različito u odnosu na ovo što do sada Dodik izjavljuje, šta će se desiti? Izaći će tamo srbovati, srbovati, srbovati i…? Neće ništa biti. Kosovo je nezavisna država“, istakao je.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao i kako se nisu osvrnuli na jučerašnju posjetu Zagrebu Milorada Dodika.

Također, odgovorio je i na pitanje novinara da li je Dodik tražio minutu šutnje za preminulog Momčila Krajišnika te uzvratio: “Šta mislite šta je bilo? Pazite, prvo Jerusalem pa minuta šutnje i šta će onda reći o odluci o priznanju Kosova? Ako se neko plaši takvih odluka onda ne treba da sjedi u ovoj zgradi“.

Komšić je rekao i kako se kada je riječ o trafficingu i migrantskoj krizi u BiH počelo kretati sa mrtve tačke te da smatra da će ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić biti uporan u ovome problemu i da bi moglo dati nekog rezultata u konačnici.

Pitanje migranata je pitanje istočne granice BiH, razbijanje grupa koje to organizovano rade, kao i smještaj ljudi koji su na teritoriji BiH. U ovome trpi najviše Krajina, odnosno USK, i traženo je da se obezbijedi iznos od 5 miliona za smještaj te populacije“, izjavio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad