Komšić i Džaferović glasali za priznanje Kosova, ambasada BiH ostaje u Tel Avivu

Vijesti 17. sep 202013:14 > 13:21
N1

Danas su u Sarajevu održane redovna i dvije vanredne sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Jednu je zatražio član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, a druga vanredna sjednica sazvana je na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera Demokratske fronte (DF) Željka Komšića na kojoj bi se razmatralo pitanje priznanja Kosova.

“Prije nego što smo ušli u raspravi o ove dvije tačke dnevnog reda, gospodin Komšić je predlagao da se ne izjašanjavamo niti o jednom od tih pitanja. Gospodin Dodik se nije složio s tim, tražio je izjašanjavanje po tački koju je on predložio. Glasali smo, gospodin Komšić i ja smo glasali protiv toga da se ambasada BiH iz Tel Aviva premjesti u Jeruzalem. Dodik je glasao za, odluka nije donesena. Mislim da je to ispravan potez Predsjedništva jer je to u skladu sa međuanrodnim obavezama koje je preuzela BiH kada je to pitanje posrijedi. Nakon toga smo održali sjednicu po zahtjevu gospodina Komšića. Ja i Komšić smo glasali da BiH prizna Republiku Kosovo, Dodik je bio protiv”, kazao je Džaferović.

On je naveo da ni u ovom slučaju nije donesena odluka i da se ide u drugi krug glasanja.

“Ukoliko odluka bude ovakva kao danas, onda gospodin Dodik ima pravo da potegne pianje vitalnog entitetskog interesa”, naveo je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad