Dodik tražio da sjednica počne minutom šutnje za Krajišnika, Džaferović reagovao

Vijesti 17. sep 202013:25 > 13:35
Anadolija

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na sjednici Predsjedništva BiH zatražio odavanje pošte minutom šutanja zbog smrti osuđenog ratnog zločinca i prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

“Danas je sjednica počela tako što je Dodik tražio da počenom sjednicu minutom šutnje. Ja sam mu rekao da je to provokacija, da se radi radi o osobi koja je presudom Haškog tribunala presuđena za najteže zločine protiv čovječnosti, na dugogodišnju kaznu zatvora, da je to nešto što ja odbijam. Ako iko zaslužuje poštovanje, ako ikome treba da se oda poštovanje, onda je to žrtvama zločina, a ne zločincima”, naveo je Džaferović nakon sjednice.

Kako je naveo, Dodik je inssitirao da se glasa o tome.

“Takva odluka nije donesena i to se danas nije dogodilo. Molio bih da u radu Predsjedništva bude što je moguće manje ovakvih situacija. Ali evo, to su prava članova Predsjedništva i valja raditi svoj posao onako kako to Ustav i Poslovnik nalažu”, naveo je Džaferović.

“Žrtve zaslužuju poštovanje, njima treba odavati poštovanje, a ne zločincima. Jednoga dana to će svi morati da shvate u BiH”. 

Krajišnik je uhapšen 3. aprila 2000. u akciji francuskih komandosa u sastavu SFOR-a i pritvoren u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haaški tribunal) u Haagu. Optužen je za zločin protiv čovječnosti, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini, a 27. septembra je proglašen krivim za istrebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i za zločine protiv čovječnosti.

Osuđen je na 27 godina zatvora. Haški tribunal mu je 17. marta 2009. smanjio kaznu na 20 godina zatvora. Pušten je na slobodu 30. augusta 2013. godine, poslije izdržavanja dvije trećine kazne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad