Milorad Dodik: Ako žele nove prakse – imat će tu igru

Vijesti 17. sep 202015:21 > 15:28
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine te lider SNSD-a, na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu nakon sjednica Predsjedništva BiH imao je nekoliko kritika na račun bošnjačkih predstavnika u institucijama BiH, kao i na račun svojih kolega Šefika Džaferovića, Željka Komšića, ali i Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH.

Dodik je kazao da će podići vitalni nacionalni interes u NSRS zbog priznavanja Kosova.

“Komšić je u skladu s pravima pokrenuo pitanje priznavanje Kosova. Obrazlagao je to potrebom kao što sam ja obrazložio prethodno pitanje o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim. Da je to stvar koju su odlučili… A na upit kako sada ne važi rezolucija 1244 nije bilo odgovora. U konačnom, na glasanju Džaferović i Komšić glasali da su se prizna Kosovo, ja sam bio protiv. Dalje će se na sljedećoj sjednici obavezno staviti i o njoj će se odlučivati”, rekao je Dodik.

“Ja ću podići vitalni nacionalni interes. Do sada se spekulisalo, neki kažu treba priznati, drugi ne, neki kažu da gubimo partnere. Dobro je došlo što je na odlučivanje. Vjerujem da je epilog odluke da se Kosovo neće priznati. Kosovo ne može biti priznato jer RS ne smatra da Kosovo bude nezavisna država, ne može da prihvati da se različita praksa primjenuje u identičnim situacijama. Teritorijalni integritet Srbije se ruši”, naveo je.

VEZANE VIJESTI

“Bošnjaci ne žele da vide da stvaraju ozbiljno negativnu atmosferu i kod Srba i kod Hrvata. Provodeći politike SDA i Komšić, kako treba ukinuti konstitutivne narode, nit može da prođe”, rekao je.

Neprihvatljiva je praksa, prema njegovom mišljenju, i to da se “bošnjački predstavnici u insititucijama BiH ponašaju autonomno prema BiH, kršeći propuise koji su doneseni.”

“Bisera Turković neovlašeno, bez saglasnosti Predsjedništva, što joj je obaveza prema Ustavu, a ona je šegrt tu, Predsjedništvo je nadležno za vanjsku politiku, dala je saglasnost da se BiH putem Savjeta Evrope – da se BiH pridružila borbi protiv cyberkriminala. Kršenje žene koja se ponaša neodgovorno. krši ustav, urušava povjerenje i uspostavlja nove prakse”, kazao je Dodik.

#related-news_0

On je rekao da ako se ta praksa nastavi – značajan broj ljudi u bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima početi ponašati prema interesima srpskog naroda.

“Ako žele nove prakse, imat će tu igru. Ako se sve ne vrati u Predsjedništvo. Bisera Turković izmišlja svoje odgovornosti”, rekao je, dodavši da se ne može naći tačka gdje je prekršeno ponašanje srpskih predstavnika.

“Turković je neodgovorna i najviše doprinosi urušavanju sistema. To je politika SDA, ja prepoznajem da jeste. Hoće preko svršenog čina da obezbjede pozicije”, naveo je.

#related-news_0

Odbijen je prijedlog Dodika da se oda pošta preminulom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku. On je to komentarisao ovako:

“Tražio sam da se oda pošta preminulom Momi Krajišniku, on je prvi izabran u Predsjendištvo, učestvuje u izborima, dao legitimitet novoj strukturi BiH, bio je dio tročlanog Predsjedništva. Bilo je logično to učiniti. Kada je umro Alija Izetbegović – učinile se proceduralne stvari. Ivanić naredio da se otvore knjige žalosti. Vidi se dupla praksa i tu. Sama BiH nije spremna da članu prvog predsjedništva oda poštu nakon smrti i to je nešto što baca svjetlo na odnose u Predsjedništvu”, kazao je.

“Ako se ne prekine praksa, dat ću nalog svim šefovima konzularnih predstavništava da širom svijeta otvore knjigu žalosti za Krajišinika, koji je bio prvi član Predsjedništva ispred srpskog naroda”, zaključio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad