Dodik otkrio teme razgovora u Zagrebu i poručio: Luzeri koji to uzimaju…

Vijesti 17. sep 202015:33 > 15:40
N1

Oni koji pokušavaju da naprave političku korist nisu pratili niti su slušali bilo šta - izjavio je Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu komentarišući svoju posjetu Zagrebu gdje se sastao sa predsjednikom Hrvatske, Zoranom Milanovićem i Andrejom Plenkovićem, premijerom te zemlje.

Dodik je rekao da je sastanak sa Milanovićem dogovarao nekoliko sedmica.

“Htjeli smo da razgovaramo o političkim prilikama, da Hrvatsku upoznam sa viđenjem situacije u BiH. Ukazala se prilika da se održi sastanka i sa premijerom Plenkovićem. Informisao sam o čemu smo razgovarali. Oni koji pokušavaju da naprave političku korist nisu pratili niti su slušali blo šta”, rekao je Dodik.

VEZANE VIJESTI

On je otkrio teme razgovora sa dvojcem.

“Razgovarali smo o političkim pitanjima, ekonomskoj saradnji, mostovima, održavanju mostaova, prekategorzacijom mostova – da imamo što bolju komunikaciju, i da se što više mostova kategoriše u robni promet. Tako i most u Novom Gradu”, rekao je Dodik.

Tema je bila i Trgovska gora, odnosno potencijalno odlagalište nuklearnog otpada.

#related-news_0

“Tu priču sam kao član Predsjedništva i predsjedavajući pokrenuo u martu 2019. godine. Tražili smo da Hrvatska odstupi od toga, da organi otvore bilateralne razgovore, ako ne uspije – multilateralne, a ako bude trebalo da se rješava i preko međunarodnih institucija pravdde. Sve sam to ja pokrenuo. Ta bitka nije završena”, naglasio je. 

“Luzeri koji to uzimau kao tačku, ja to ne mogu riješiti sam. To je pitanje i iz nadležnosti suvereniteta Hrvatske. Sastanak je bio uspješan, to je važno”, naglasio je Dodik.

“To što su reagovali ovi iz Sarajeva, ja nema ništa s tim. Džaferović prijeti nekim posljedicama Hrvatskoj zbog sastanka. Ja mislim da je važno da se sretnemo. Sastanak je imao karakter radne posjete člana Predsjedništva u skladu sa poslovnikom. To su radili i ranije”, rekao je Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad