Izborne krađe, kupovina glasova, zloupotreba položaja: Primjeri iz prakse u BiH

N1

Izborne krađe, kupovina glasova, zloupotreba službenog položaja za izbornu propagandu, čest su pojava u BiH. Problem je u procesuiranju onih koji krše zakon ili rupe u zakonu koje ne prepoznaju prekršaje. Često, ako i ima prijava, lopticu jedni drugima prebacuju Tužilaštvo i Centralna izborna komisija BiH. Ovo su primjeri u praksi.

Privođenje Asima Kambera i njegovih saradnika zbog sumnje u izbornu krađu od prije dvije godine, samo je vrh ledenog brijega u izbornim procesima u BiH. O izbornoj krađi se govori svake dvije godine, ali rijetko ko ispašta zbog toga. Stranke koje krše pravila, često idu svjesno u to, jer su kazne male, a dobit velika.

“Dok se ne budu sankcionisale političke stranke, mi u Hrvatskoj imamo krivičnu odgovornost političkih stranaka, mi ovdje nećemo ništa napraviti jer dešavalo se da kazne koje izriče CIK koje su u principu 200 KM i zabrana učešća dalje u izbornom procesu, upravo se plaćaju od političkih stranaka. Jer ti glasovi njima donose stotine hiljada maraka”, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odobra Koalicije “Pod lupom.”

PROČITAJTE JOŠ

U Centralnoj izbornoj komisiji, kažu kako su 2018. u vrijeme opštih izbora imali 26 prigovora, a uvažili 11 gdje su izrečene novčane sankcije, ostali prigovori su odbijeni iz raznih razloga. Uputili su i 14 žalbi Sudu BiH, ali je njih 13 odbačeno kao neosnovane. Političke partije su svjesne i znaju da se krši izborni proces, krađom ili kupovinom glasova. Kažu, imaju saznanja.

“Moram reći, ovde nema grešnih ili manje grešnih to svi rade, bar po informacijama koje do mene dolaze, ja to osuđujem, bez obzira od koje političke opcije došle”, naveo je Radovan Višković, premijer Republike Srpske iz SNSD-a.

“A sada su penzioneri, biće ovih dana jednokratna pomoć da dođu na izbore i glasaju za nas… Ako slučajno ne glasate za nas, novac ćete vratitit. Ko neće da glasa za nas, neka ne uzima povišicu”, izjavio je Milorad Dodik u septembru 2018. godine u predizbornoj kampanji.

Politički subjekti koriste tzv. rupe u Zakonu, jer lobiranje i kupovina, smatra se istim, no u SDS-u misle kako se otvoreno krše zakoni bez sankcija

“Ako se ‘lobiranje’ pretvori u otvorenu ‘kupovinu glasova’ odnosno ukoliko se biraču nudi, daje ili obećava nagrada, poklon ili neka druga imovinska ili neimovinska korist da bi glasao za određenog kandidata onda to nije više lobiranje već krivično djelo za koje je u Krivičnom zakoniku Republike Srpske predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine“, poručuju iz SDS-a.

U BiH pred svake izbore ne priča se samo o mogućoj ili već počinjenoj izbornoj krađi, već i zloupotrebi funkcija za promociju pred svake izbore. Tako je Transparency International uradio analizu prethodnih mjesec dana, gdje je došao do poražavajući podataka.

#related-news_0

Transparency je ispratio 263 javna događaja, gdje su zabilježili promociju stranaka ili kandidata, poput kandidatkinje i aktuelne gradonačelnice Visokog Amre Babić, koja je dijelila maske sa logom ili raspored časova za đake prvake. Stranke su već polijepile bilborde, iako kampanja još nije počela, a pojedini su dijelili i steone junice ispred privatne mljekare čiji je vlasnik kandidat za načelnika. Sve je upućeno CIK-u.

“Postoje druge mjere koje se mogu preduzeti i prema Tužilaštvima gdje se radi direktno o zloupotrebi javnih sredstava ili pritisci na birače, prijetnnje biračima i sl. jer postoji u Krivičnim zakonima, KD koja se odnose na povredu slobodne volje birača”, rekla je Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala.

Međutim, Zakon ne prepoznaje povećane aktivnosti nosioca javnih funkcija ili korištenja institucija ili funkcije kroz infrastrukturne radove ili nešto slično, što potvrđuju i u CIK-u. Preporuke su slane interesornoj radnoj grupi koja je radila na izradi Izbornog zakona, ali nije bilo sluha ni tada, a ni sada kod političkih partija, koje treba i da se dogovore oko Izmjena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad