Sifet Podžić za N1: Završeno 74 posto zadataka iz Programa reformi

Vijesti 17. sep 202017:17 > 17:20
N1

Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 da je Ministarstvo koje predvodi realizovalo 74 posto zadataka iz Programa reformi.

On je u razgovoru sa Zvonkom Komšićem istakao da iz Programa nije realizovano ukupno 12 zadataka i da su za te zadatke potrebna ozbiljnija finansijska sredstva.

”Mi smo od naše misije u Briselu saznali da trebamo izvršiti procjenu realiziranih mjera iz Programa reformi i to će trebati do kraja mjeseca završitim a zatim raditi novi Program reformi. Danas se nije raspravljalo jer sam ja bio jedini pozvan, a nije Ministarstvo odbrane jedino koje ima obaveze za proveođenje reformi. Što se tiče Ministarstva odbrane, na ovih 16 zadataka s drugim ministarstvima uradili smo sve, uradili smo 18 zadataka koji su kontinuirani i koji će trajati tokom cijelog procesa. Imamo 14 zadataka koje smo realizovali u potpunosti. 32 zadataka smo realizovali u onoj fazi koliko je bilo neophodno. 12 zadataka nismo realizovali. 74 posto svojih zadataka i obaveza je realizovano”, ispričao je Podžić.

N1

Rekao je da je Vijeće ministara moglo raditi bolje u vrijeme pandemije.

‘Znamo koliko je Vijeće ministara teško sastavljeno i radi u vanrednoj situaciji tako da ima mjesta kritikama. Želim napomenuti da je uradilo dosta posla, ali se slažem da se moralo vući nekih hrabrijih poteza i težih odluka, razgovarati o nekim težim pitanjima”, dodao je on.

Otkuda radioaktivni cezij u hali ”Energoinvesta” u Sarajevu?

‘Koliko imam sad, informacije su da to stoji tamo već nekih pedeset godina. Dok je Energoinvest bio u zlatnim vremenima postojao je Institut za radiološko ispitivanje. U nekim kanalima su nađena ta burad i koliko znam, to je riješeno i da se izmješta. Mislim da nije toliko opasno”, poručio je Podžić.

On je komentarisao i ostala aktuelna pitanja. Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad