Načelnik Klinike: Sve što piše o koroni – sve me je snašlo

Vijesti 17. sep 202018:21 > 19:46
N1

Od početka pandemije u Republici Srpskoj do danas zaraženo je ukupno 270 zdravstvenih radnika, dok je oporavljeno njih 229. Ovo su podaci entitetskog Institutu za javno zdravlje. Ljekari, čak i mlađe životne dobi gube bitku sa koronom, bitku za život, koji su rizikovali svjesno boreći se za živote svih nas.

Nakon više od mjesec dana borbe, bitku sa korona virusom, onu ličnu izgubio je doktor Marko Pekija. Mladi 37-godišnji ljekar iza sebe je ostavio dvoje djece, trudnu suprugu…

Tužne i zabrinute radne kolege na UKC-u, zbog ovog, ali i svih slučajeva upozoravaju javnost da se korona ne šali, a da se mjere poštuju. Kako bolest nečujno dolazi objasnio je i načelnik pulmologije u dokumentarnom filmu “Nema heroja bez maske”. Mladen Duronjić i sam je imao teške komplikacije od COVID-19.

“Ja sam imajući ovo sve u vidu, znao sam, nema šanse da se ne zarazite. Ali mislio sam, organizam je bio zdrav, to ću ja na nogama da prenesem. Sve oni što sam pričao po medijima, o kliničkoj slici, simptomima, sve je to snašlo mene. A jedna od važnijih osobina ove bolesti je nepredvidivost”, ističe Duronjić, načelnik Klinike za pulmolgiju UKC RS.

Predviđeno ili ne, do sada se koronom u RS-u zarazilo 270 zdravstvenih radnika. Trenutno je aktivan 41 slučaj. Na UKC-u je ukupno zaraženo 106 radnika, a trenutno je osam inficiranih: tri ljekara, tri medicinske sestre i dva pomoćna radnika. Pored doktora Pekije, od posljedica korone ranije je preminuo i dr. Dragan Vojvodić.

“Od početka pandemije izazvane novim korona virusom u UKC RS je bilo zaraženo 28 doktora, 60 medicinskih sestara/tehničara i 18 pomoćnih radnika, a nažalost dva ljekara su izgubila bitku protiv virusa korona. Nizak procenat zaraženosti radnika je rezultat odgovorne politike i sigurnih protokola koji se sprovode u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj”, saošteno je iz UKC RS.

Mjere su, kažu u rukovodstvu, spriječile da virus uđe u srce bolnice. Tome je doprinijelo i uvođenje antigenskih testova, ali službe su i dalje maksimalno opterećene.

“Ukoliko ovaj trend rasta bude ovakav i ukoliko građani ne promijene navike u ponašanju i odnosu prema epidemiji, bojim se da ćemo u narednom periodu imati ozbiljnih problema u funkcionisanju i Doma zdravlja i Kliničkog centra”, navodi Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Ima li potrebe za pooštravanje mjera?

“Nadamo se da neće biti potrebe. Krajem jula i tokom avgusta smo imali stagnaciju, ili smanje čak broja oboljelih u jednoj fazi. Vidjećemo ovu septembarsku fazu kako ide. Dobro je da same škole nisu dovele do povećanja oboljelih”, ističe gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Prioritet u liječenju COVID-19 može da ugrozi ostale medicinske usluge, upozoravaju pojedini ljekari. Strah od greške pod pritiskom se povećava. Jedan od slučajeva koji je u koroni potresao javnost, a i dalje je misterija – smrt je trudnice Ilijane Manojlović, čime se bave i nadležni organi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad