BiH i Srbija potpisale sporazum o izgradnji GP i održavanju mostova

Vijesti 18. sep 202012:49 > 12:52
N1

Pored mosta "Bratoljub" u Bratuncu održana je svečanost potpisivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

Sporazume su potpisali Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, te Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

“Ovo je bitan sporazum jer predviđa održavanje 11 mostova između Srbije i BiH. Srbija je prihvatila održavanje šest mostova na rijeci Drini, dok je BiH prihvatila održavanje pet mostova, dva na Savi, tri na rijeci Uvac”, rekao je Mitrović.

Vijeće ministara BiH je obezbijedilo sredtva za naredni period. Mitrović se zahvalio Vladi Srbije i predsjedniku te zemlje, Aleksandru Vučiću, na izgradnji mosta Bratoljub.

“Sljedeća faza je otvaranje projekta, odnosno puštanje mosta i Graničnog prelaza. Spojit ćemo BiH i Srbiju, dva naroda, rediju Srbije i regiju BiH”, naveo je Mitrović.

Kazao je kako će ovim projektom doći do ubrzanog protoka robe, putnika i kapitala, te je jako bitan za razvoj regija koje će most povezivati. Kazao je kako će poboljšati i živote žitelja Bratunca.

Zorana Mihajlović je kazala da bi radovi trebali biti gotovi do marta, kada bi most i granični prelaz trebali biti u funkciji.

“Regionalno povezivanje je najvažniji način i uslov razvoja naših država. To je politika Vlade Srbije i predsednika Vučića. 11 mostova ćemo zajedno rekonstruisati, pet Srbija. Projektna dokumentacija je završena, novac obezbeđen u budžetu, 15 miliona evra na tri godine”, rekla je Mihajlović.

Srbijanska ministrica je kazala da mostovi spajaju dvije države, te da se osim toga radi i na obezbjeđivanju pruge Sarajevo – Beograd.

“Mislim u narednom peridou možemo očekivati rast trgovine, uslova i svega onoga što ljudima čini živote boljim, da imamo razvijenije države”, poručila je.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Mitrović i ministrica Mihajlović zajedno su obišli gradilište.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad