Branislav Zeljković: Tri najčešća uzroka širenja virusa

Vijesti 18. sep 202013:53 > 13:56
Institut za javno zdravstvo RS

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa virusom korona zaraženo je 98 lica, od testiranih 641, a preminuo je stariji muškarac iz Prijedora, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je da su tri najčešća uzroka širenja virusa korona privatne zabave, importovani slučajevi iz inostranstva, te privredni subjekti.

“Svi građani koji imaju bilo kakve respiratorne probleme treba da se jave porodičnom ljekaru i da budemo odgovorni kada je riječ o poštovanju mjera”, poručio je Zeljković.

VEZANE VIJESTI

Prema njegovim riječima, simptomi zbog kojih građani treba da se jave nadležnom ljekaru su temperatura, slabost, kašalj, dijareja, povraćanje, mučnina. Ni u kom slučaju građani sa ovakvim simptomima ne bi smjeli da idu na posao ili na bilo koje mjesto gdje se okuplja veći broj ljudi dok ne budu pregledani ili eventualno testirani, napomenuo je Zeljković.

On je dodao da nisu zadovoljni epidemiološkom situacijom, te ponovo pozvao na odgovorno ponašanje pojedince koji ponašanjem ugrožavaju druge. Svi građani moraju biti svjesni tereta koji je na zdravstvenom sistemu, ali smo i mi svjesni tereta koji je na građanima.

“Zajedno dijelimo ovu situaciju i moramo biti svjesni naše odgovornosti. Nošenje maski je najmanja obaveza koju svi možemo da istrpimo radi javnog zdravstva i zaštite svih nas”, poručio je Zeljković.

#related-news_0

Naglasio je da su pripremljene su i preporuke za sve visokoškolske ustanove koje će u narednom periodu biti finalizirane zajedno sa minstarstvom i biti dostavljene svim visokoškolskim ustanovama.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da su od ukupnog broja oboljelih 52 muškarca i 46 žena od kojih je 18 mlađe, 65 srednje i 15 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 38 osoba je iz Banjaluke, 10 iz Laktaša, osam iz Zvornika, pet iz Gradiške, po četiri iz Čelinca i Bijeljine, po tri iz Dervente i Foče, po dvije iz Kozarske Dubice, Kotor Varoša, Lopara i Teslića i po jedna iz Broda, Doboja, Istočne Ilidže, Kneževa, Kostajnice, Milića, Osmaka, Pala, Prijedora, Sokoca, Srpca, Stanara, Trebinja, Šipova i Nevesinja.

#related-news_0

Aćimović je dodala da je hospitalizovano 177 osoba pozitivnih na virus korona, od kojih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci 57, a u opštim bolnicama 120, te da je veliki procenat teško oboljelih. Ona je napomenula da su osobe koje imaju temperaturu i kašalj, koje primijete gubitak čula mirisa i ukusa, visoko sumnjive na kovid 19 i moraju se javiti nadležnom ljekaru radi testiranja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad