Edin Forto: Ovo neće dugo potrajati, promjena dolazi uskoro

Vijesti 18. sep 202014:13 > 14:14
N1

Na vijest da je aktuelna Vlada KS odbila dati budžetski planiran iznos od 50.000 KM Muzeju ratnog djetinjstva za realizaciju projekata, reagovao je Edin Forto, bivši premijer Vlade.

„Vlada Kantona Sarajevo očigledno je kulturne ustanove i ljude iz kulture navikla posmatrati kao one kojima je potrebna socijalna pomoć. Na žalost, SDA, koja predvodi i aktuelnu Vladu KS i koja Sarajevom vlada duže od dvije decenije veliki broj i kulturnih institucija i radnika svela je na taj nivo. Smeta im kad ima uspješnih bez njihove protekcije i zato su odbili učestvovati u sufinansiranju projekata Muzeja ratnog djetinjstva s 50.000 KM.

Ova stavka je bila budžetska, kao i 2019. godine kad sam je u budžet uvrstio ja, kao tadašnji premijer.

Obrazloženje da im ne daju sredstva zbog visine plata uposlenika, koje su pritom pogrešno naveli, najgora je vrsta poniženja kulturnog rada. Poručuje se da će se davati samo onima koji egzistencijalno ovise od vlasti, da vlast preko njih stvara sliku o sebi kao humanoj, ali istovremeno da ih uslovljava da rade po njihovom diktatu.

Smatram da treba pomoći onima koji su u potrebi, ali ne na štetu onih koji istovremeno imaju društveni značaj ali su također u stanju stvoriti i novu vrijednost, što Muzej ratnog djetinjstva definitivno može.

Moramo čuvati uspomenu na djetinjstvo u ratu, stvarati empatiju prema svoj djeci koja pate zbog političkih razmirica za čije postojanje i ne znaju i na taj način pokušati spriječiti nova stradanja i to ne samo u BiH. I, što je najvažnije, moramo to raditi na kvalitetan način – u dokumentarističkom smislu pouzdano, u estetskom smislu kreativno. Muzej ratnog djetinjstva je prepoznat kao dobar koncept diljem svijeta. Osim, na žalost, kod vlasti koju predvodi SDA. Ovo neće dugo potrajati. Promjena dolazi uskoro.“ 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad