Mirjana Marinković-Lepić: Hitno ispitati navode o Viškoviću

Vijesti 18. sep 202014:52 > 14:57
N1

Povodom iskaza zaštićenog svjedoka o navodnom učešću Radovana Viškovića, premijera RS, u ratnim zločinima reagovala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH.

“Ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u ratnim zločinima ne smiju obavljati bilo kakve javne funkcije u BiH, pogotovo ne premijerske. Otud je neophodno što prije ili potvrditi ili otkloniti sumnju da je Radovan Višković, premijer RS, nudio novce za premještanje masovnih grobnica, što je navedeno u iskazu zaštićenog svjedoka na Sudu BiH 2017. godine. Najnovije informacije govore da je zaštićeni svjedok još 1995., prilikom istrage o genocidu u Srebrenici, naveo da je Višković učestvovao u transportu Bošnjaka na mjesto streljanja”, navela je ona.

VEZANE VIJESTI

Poručila je i da je za ispitivanje ovih navoda najodgovornije Tužilaštvo BiH.

“Prije dva dana smo dobili lošu ocjenu britanske sutkinje Joanne Korner i tiče se upravo procesuiranja ratnih zločina. Pozivam tužiteljicu Gordanu Tadić da ovaj slučaj upravo bude tačka s koje se kreće u ozbiljniji pristup ovoj najvažnijoj temi za dugoročan i stabilan mir u BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad