Došli respiratori, ali nema ih ko servisirati

Vijesti 18. sep 202016:48 > 19:11
N1

Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš, pružila je više od 51.000 usluga građanima Kantona Sarajevo, kazao je v.d. direktora te ustanove Ismet Gavrankapetanović. Ogroman rast prijema pacijenata dešava se u jeku pandemije, kada pojedine zdravstvene ustanove zatvaraju vrata za brojne pacijente. No da bi se nestavio ovakav trend, potreban je adekvatan odgovor Vlade Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo - ljudstvo, oprema, ali i novac.

Stotine pregleda dnevno, operacione sale konstantno u pogonu, urgentni centar preopterećen. Ono što se iz apoteke trošilo za mjesec, sada se, novim načinom rada, troši za sedam dana. Kako raste broj pacijenata, rastu potrebe za upošljavanjem ljekara, medicinskog osoblja. Rastu računi bolnice za struju, vodu. 

VEZANE VIJESTI

“Mi pomažemo građanima Sarajeva i hoćemo da im pomažemo na ovakav način jer razočaravajuće stvari koje svaki dan gledamo, osobito u operacionim salama o zapuštenim pacijentima, mladima koji umiru, a moglo im se prije par mjeseci pomoći. Dakle, mi to ne smijemo dozvoliti sebi kao grad, jer ovaj način usluge je jedini ispravan. Zatvaranje zdravstvenog sistema, dugo ćemo razočaravajuće posljedice tog zatvaranja osjetiti”, poruka je Ismeta Gavrankapetanovića.

Umjesto ponedjeljka i petka – od polovine jula, Urgentni centar Opće bolnice – otvoren je svaki dan za pacijente. Nemilih scena u kojima se pacijenti upućuju, umjesto na KCUS u ovu Bolnicu, iako nema uslove za njihovo tretiranje, više nema, navodi šefica Merima Šišić. Uprkos povećanom broju pacijenata, Urgentni centar i danas radi s istim kapacitetima od osam ljekara.

#related-news_0

“Tako da smo učinili zaista enormne napore da bi smo pregladali ovoliki broj pacijenata. Uposleno je u međuvremenu određeni broj tehničara, koji nisu ranije radili na urgentnom centru, ne znaju specifičnosti rada i još uvijek ih upoznajemo sa raznim stvarima koje oni moraju da nauče da bi bili tehničari Urgentnog centra”, kazala je Merima Šišić, šefica Urgentnog centra Opće bolnice.

Obim rada povećan je u svim drugim odjelima, navode ljekari.

#related-news_0

“Svaki radni dan kroz Kabinet za ortopediju prođe 120, 130 pacijenata prije podne, plus nekih 30 do 40 koji dolaze poslije podne, znači to su pacijenti koji imaju neka hitna stanja, distorzije skočnih zglobova, prijelome bilo koje vrste, isčašenja ramena bilo koje vrste – tako da je to jako veliko opterećenje”, rekao je Hasan Tanović, ortoped u Općoj bolnici.

Za nekoliko mjeseci unutar Opće bolnice trebao bi biti otvoren i izolatorij za lakše i srednje teške kliničke slike pacijenata oboljelih od COVID-a. Vlada Kantona kao i UNDP garantovali su obezbijediti neophodno medicinsku opremu. Opća bolnica je dobila na raspolaganje i dva respiratora, ranije dobijena, tek podijeljena donacija Ujedinjenih Arapskih Emirata. No, za COVID su neupotreljivi.

#related-news_0

“Na inicijativu direktora formirali smo komisiju od šest članova i sve pregledali. No, ta dva respiratora nemaju sve dodatke i ne mogu se upotrijebiti za SARS i Covid. Imaju još jednu manu. Nemaju servisa. Nama bi neko trebao doći i priključiti, a servisa nema”, izjavio je Ednan Drljević, infektolog u Općoj bolnici.

Ljekari su apelovali da uprkos saradnji s Vladom Kantona i Zavodom za javno zdravstvo, trenutna finansijska i druga izdvajanja su nedostatna. A premijer Kantona, Mario Nenadić – prisutnima je obećao dodatni angažman izvršne vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad