Kako je Islamska zajednica izgubila posjed od skoro 5.000 m2 u Banjaluci?

Vijesti 18. sep 202017:38 > 19:07
N1

Kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izgubila posjed blizu pet hiljada metara kvadratnih, nekadašnji harem tzv. Hadžibabine džamije u Banjaluci? Je li sve bilo zakonski i je li bilo moralno? Sugovornici N1 kažu kako je u sve umiješan poslovno-građevinski lobi, ali i neki članovi Islamske zajednice. Prvi čovjek IZ-a Husein ef. Kavazović upravo je zbog zloupotreba s vakufskom imovinom smijenio je muftiju Osmana Kozlića. On, pak, optužbe negira.

Prema istorijskim spisima, Hadži Husein, poznat kao Hadži-baba je 1617. godine sagradio džamiju u Banjaluci. Tokom godina lokalitet je postao harem, a tu su, vjeruje se, ukopavani i poginuli borci iz čuvene bitke pod Banjalukom, iz 1637. godine.
Kako je Islamska zajednica ostala bez ove zemlje objašanjava Bedrudin Gušić, predsjednik Udruženja za zaštitu vakufske imovine u Banjaluci:

“Priča je krenula 21. oktobra 2014. godine kada je Medžlis IZ Banjaluka, ovlašten po tadašnjem predsjedniku Izvršnog odbora Kasimu Mujčiću, potpisao ugovor o zamjeni nekretnina sa firmom Sintex iz Banjaluke, u vlasništvu Milijane Kobilj. Prema tom ugovoru IZ ustupa 2.563 m2 zemlje spomenutoj firmi, a firma je bila u obavezi nakon što sagradi stambeno-poslovni objekat ustupiti IZ 300 m2 u prizmelju zgrade i 150 m2 iznad. To je bio prvi korak nestajanja ove parcele iz vlasništva IZ-a”.

VEZANE VIJESTI

Gušić tvrdi da je 21. aprila 2016. godine predstavnik Medžlisa ( tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Almir Hodžić) potpisao ugovor o zamjeni nekretnina sa sada drugom firmom, ne Sintexom, već zanimljivo Verizonom u vlasništvu Armina Kobilja iz Banjaluke, kojoj se ustupa novih 1.800 m2 zemlje. Sve se radi u svrhu spajanja parcela.

“Poslije, 22. novembra 2016.godine, Nirvana Kobilj daje punomoć svom ocu Arminu Kobilju da on ima pravo prodati zemlju u površini od 4.791 m2. To se i dešava 29. decembra 2016. godine, po kupoprodajnom ugovoru zemlja je prodata fizičkom licu Brani Jankoviću. Po tom ugovoru, Brane Janković koji očigledno kupuje zemlju da sagradi poslovni i stambeni objekat, nema nikakvih više obavaza prema Islamskoj zajdnici. Kupoprodajna cijena je bila 1 milion i 214 hiljada KM“, kaže Gušić.

Ključno pitanje je zašto je Islamska zajednica izgubila 4.791 m2 svoje zemlje i drugo gdje je završio novac?

Ovaj slučaj samo je jedan u nizu koji je kontrolisala komisija za pregled vakufske imovine u Banjaluci. Na osnovu izvještaja kojeg su prihvatiili članovi Rijaseta i Vijeća muftija smijenjen je tadašnji banjalučki muftija Osman Kozlić, do juče glavni muftija IZ-a u Njemačkoj.

“Da, To je tačno. Mi smo imali ovdje u Banjaluci otuđenje vakufske imovine. Cijenili smo da Medžlis IZ Banjaluka i Muftijstvo nisu postupali prema pravilima koja važe za vakufsku imovinu i nastala je šteta po imovinu i to je razlog smjene muftije Kozlića”, ističe reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Kozlić se oglasio na Facebooku. Argumentaciju odbrane ostaviće, kaže, za pravo vrijeme.

“U ovim teškim trenutcima za mene i moju porodicu, molio sam Allaha da me zaštiti od zulumćara i da mi od Sebe pošalje zaštitnike i pomagače. Na one koji su sve ovo zakuhali, ne želim trošiti riječi. Znam samo da će pokusati ono što su zakuhali. U državi i sistemu u kojima ne vrijedi pravilo da je ‘okrivljeni’ nevin dok se ne dokaže suprotno, iluzorno je iznositi argumentaciju u korist svoje odbrane”, tvrdi bivši banjalučki muftija.

Da li je posao sklopljen po zakonu, postoji li obaveza investitora prema Islamskoj zajednici, te da li su prije zaravnjavanja terena grobovi i kosti propisno ekshumirani, pitanja su bez odgovora. Danas nismo uspjeli stupiti u kontakt sa pomenutim porodicom Kobilj, ali i Branom Jankovićem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad