Iz SDA pozivaju Viškovića na ostavku, iz SNSD-a diskredituju svjedoka

Vijesti 18. sep 202019:28 > 19:39
N1

Memorijalni centar Srebrenica pozvao je državno tužiteljstvo na pokretanje istrage o kaznenoj odgovornosti premijera RS Radovana Viškovića zbog navoda da je zaštićenom svjedoku nudio novac za premještanje masovnih grobnica. Oglasilo se i Tužiteljstvo BiH. Potvrdili su formiranje predmet kojim je, između ostalih, obuhvaćen i entitetski premijer.

“U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odjelu za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, rečeno je iz ove pravosudne institucije.

Informacija je potvrđena nakon što je portal Istraga.ba objavio iskaz zaštićenog svjedoka Tužilaštva iz 2017. godine u predmetu Miodrag Josipović, a koji direktno povezuje Radovana Viškovića za prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica.

No isti zaštićeni svjedok spominjao je Radovana Viškovića i 2007. godine u okviru istrage za genocid u Srebrenici, a prema kojem je Višković sudjelovao i u transportu zarobljenih Bošnjaka na stadion u Novoj Kasabi, nedaleko od Milića, gdje su ih čuvale oružane, vojne i policijske snage Republike Srpske. Nakon toga će zarobljenici biti prebačeni i streljani na nekoliko loklacija na područje općine Zvornik, odnosno Bratunac. Trinaest godina kasnije iz Tužilaštva tek kratko postoji predmet.

Uslijedile su brojne reakcije. Opširnije u prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad