General Mašović: Vježba na Manjači neće biti prekinuta

Vijesti 19. sep 202021:39 > 21:45
N1

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH kazao je u izjavi za Faktor da su se vojnici na vojnoj vježbi koja se održava na Manjači pridržavali svih epiodemioloških mjera, te da ova vježba neće biti prekinuta.

U sklopu NATO vježbe na Manjači, jučer su pripadnici Oružanih snaga BiH klanjali džumu, a snimak je objavila BN Televizija.

Tim povodom danas su se oglasili iz SDS-a tražeći od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da zahtijeva hitno prekidanje ove vježbe “pošto dokazi, koji su se pojavili u javnosti potvrđuju da se na vojnoj vježbi na Manjači krše mjere Republičkog štaba za vanredne situacije”.

“Vojna vježba neće biti prekinuta. Sve je urađeno po propisima i procedurama. Prilikom ove vježbe, kao i drugih, poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere i propisane mjere od nadležnih institucija. Svim pripadnicima su obezbjeđena zaštitna i dezinfekciona sredstva i ono što je vrlo bitno, data je mogućnost da svaki vojnik poštuje propisane mjere distance. Aktivnosti koje su propisane se moraju nastaviti. Ova vježba je planirana i odobrena i ona mora ići svojom dinamikom i tako će i biti. Mi nastavljamo svoj put prema NATO-u, raditi se mora”, poručio je Mašović.

VEZANE VIJESTI

Član Izvršnog odbora SDS-a Saša Lovrić je postavio pitanje za Dodika zbog čega nije zahtijevao da se jedna ovakva vojna vježba ne izvodi na teritoriji RS-a u vrijeme pandemije, ili da se prekine kada su kršenja mjera postala očigledna.

“Zna li Dodik da su, za vrijeme dok je on jučer na skupu u Šargovcu vrijeđao novinare i pričao anegdote o fizičkom napadu na članove banjalučkog SDS-a, hodže na Manjači organizovale vjerske obrede prilikom kojih su drastično prekršene mjere o zaštiti od korone”, upitao je Lovrić, ustvrdivši da je “Dodikova šutnja na dešavanja na Manjači jasan dokaz da mu je dodvoravanje NATO-u preče od zdravlja stanovništva Republike Srpske”.

S druge strane, prvi čovjek Oružanih snaga BiH ne vidi uopće razloga da se problematizira pitanje klanjanja džume.

“Vjerska prava su zagarantovana svim pripadnicima OSBiH. Nema tu ničeg spornog. Bitno je da su epidemiološke mjere ispoštovane”, naglašava Mašović.

Pripadnici Oružanih snaga BiH od ponedjeka do četvrtka na poligonu na Manjači održat će vježbu “Dinamičan odgovor 2 020” i “NEL 1” – ocjenjivanje u kojoj je planirano učešće oko 800 pripadnika Oružanih snaga BiH i 15 NATO ocjenjivača.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad