Pejić: Zamislite da je bila obratna situacija i da je u Sarajevo pozvan Pupovac

Vijesti 20. sep 202011:51 > 11:58
N1

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini Mario Pejić komentarišući posjetu Milorada Dodika Zagrebu gdje se susreo sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom susjedne zemlje Andrejem Plenkovićem, je kazao da je većina političkih analitičara i društvenih djelatnika u BiH vjerovala da će nakon zadnjih predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj uslijediti promjena odnosa vlasti u prema Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, nakon nedavnih sastanaka u Zagrebu na kojima je gostovao gospodin Milorad Dodik u tko zna kojem svojstvu, čini se da se ništa ipak bitno u tom odnosu neće promijeniti i da je službena politika RH i dan danas talac pogrešne hrvatske politike iz ‘90-tih godina prošloga stoljeća i njeznih posljedica”, naveo je Pejić.

VEZANE VIJESTI

Kako je kazao, naznaka novog pristupa je bilo i logično je bilo da će novi predsjednik RH Zoran Milanović inicirati međudržavnu posjetu između Hrvatske i BiH.

“Međutim, umjesto toga se dogodio diplomatski propust najviših političkih dužnosnika u susjednoj nam i prijateljskoj državi. Svima je jasno da se u ovom slučaju nije radilo o državnoj posjeti jer je pozvan jedino gospodin Dodik koji trenutno obnaša dužnost člana Predsjedništva BiH, ali je on u Zagrebu ipak imao protokol koji bi po svim pravilima mogao imati jedno predsjedavajući Predsjedništva BiH. Zamislite da je bila obratna situacija i da su članovi Predsjedništva BiH u Sarajevo pozvali Milorad Pupovca u svojstvu predstavnika srpskog naroda iz Hrvatske i s njim razgovarali o odnosima BiH i Hrvatske. Možete misliti kakve bii reakcije tada bile u Hrvatskoj”, naveo je on.

Poručio je da su sasatank u Zagrebu mnogi s pravom doživjeli kao aroganciju njihovih aktera koji su na ovaj način pokazali nekorektan i uvredljiv odnos prema starom istorijskom i autentičnom bh. državnom i društvenom biću.

“Normalno je da su ovi sastanci u Zagrebu izazvali oprez i negatine reakcije u bh. javnosti s obzirom na loša iskustva državne i društvene destrukcije BiH na bazi sporazuma Milošić – Tuđman u Karađorđevu i Karadžić – Boban u Gracu”, naveo je on.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović smatra da je nedavni sastanak člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem samo nastavak etno-teritorijalnih politika, uključujući i praksu da se Ustav Republike Hrvatske stavlja iznad Ustava BiH prema dijelu političkog naroda u BiH.

To je kazao na današnjoj online redovnoj sesiji Kruga 99 o temi “Bespuća zagrebačkih susreta”. Kulenović smatra da su uvredljivost i arogancija službenog Zagreba ‘kap koja je prevršila mjeru’ i koja predstavlja kontinuitet arogantnog odnosa političkog Zagreba prema Sarajevu.

– Moderna politička nacija BiH razvija se snažnije i otvorenije i vjerujemo da će u budućnosti tako i biti – kazao je Kulenović. Psiholog i analitičar Ibrahim Prohić smatra da taj ‘diplomatski incident’ ponovo reafirmira etnički princip kao krunski, na kojem se uspostavlja ustavna konstitucija i odnosi u regionu. Osnovni propust ‘zagrebačkog sastanka’ je, dodao je, što su zaobiđene institucije BiH i što se na taj način derogira država BiH.

– Nemamo više pravo na naivnost nakon svega. Tačno je da taj događaj ima predizborne motive, ali to nije glavni motiv takvih postupaka, već to što region nije odmakao od ratnih devedesetih godina. Region je i danas ideološki, politički i mentalno u tim godinama – kazao je Prohić. Bivši zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ante Čolak smatra da je pravi razlog sastanka u Zagrebu ustvari pokušaj blokade donošenja Briselskih sankcija za Dodika. – Te sankcije bi za njega značile primjenu Bonskih ovlasti u BiH, što bi podrazumijevalo promtno djelovanje visokog predstavnika bez obzira na Vijeće za implementaciju mira – zaključio je Čolak.