Marić o novoj većini: SBB nikada nije bio problem kada su u pitanju dobre ideje

Vijesti 20. sep 202015:08 > 15:23
N1

Zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić kazao je za N1 kako su izjave o "rukama" SBB-ovih zastupnika za formiranje nove većine kontradiktorne, da se "oni koji rade na tim kombinacijama prvo trebaju dogovoriti", a da sa SBB-om "nikada nije bilo problema kada je u pitanju davanje podrške dobrim i naprednim idejama".

Istakao je da uprkos priči o smjeni aktuelne vlade, zastupnici i ministri kojima su ukazali povjerenje svakodnevno izvršavaju svoje zadatke i rade ono zbog čega su i tu.

“Ministri kojima smo ukazali povjerenje rade svoj posao, ali živimo u tom ambijentu gdje se stalno govori o formiranju nove parlamentarne većine i nove vlade, ali ja se time i moje kolege ne bavimo. To više govore neki drugi. Ako dođe do toga volio bih da bude demokratski epilog. Ako neko ima 18 ruku neka izađe s jasnim programom, planom, ciljem, neka formira vladu na način kako je to demokratskim principima predviđeno, na civilizovan način, a ovako stalno podgrijavanje te atmosfere zaokuplja građane i skreće pažnju s ključnih problema kojima bi se Skupština KS trebali baviti”, rekao je Marić.

Smatra kako “to odvraćanje pažnje ne doprinosi ničemu, te da je, ako je neko osigurao tu parlamentarnu većinu, red da to objelodani i krene u taj proces na jedna normalan način, bez ispoljavanja prijetnji, revanšizma i primitivizma čemu su svjedočili u proteklom periodu”.

“Izjave o rukama SBB-a su kontradiktorne jer govore u jednom trenutku da mogu bez SBB-a i biće tako, s druge strane i očekuju od SBB-a. Najbolje bi bilo da se ti koji se bave tom vrstom kombinatorike dogovore sami sa sobom. Sa SBB-om nikada neće biti problem ako su dobre ideje i napredne, mi ćemo podržati kao i ranije. Onda su nam govorili da smo opozicija u poziciji, a zašto bi davali pokriće za kojekakve negativne radnje koje nisu u interesu građana, ako budemo i u opoziciji isto ćemo raditi, dobre ideje ćemo podržavati. Ova vrsta konfuzije od ljudi, danas ne vjeruju SBB-u, sutra traže od SBB-a – očito nešto nije ok u dogovoru unutar te stranke i kluba i to je priča za sebe”, rekao je Marić.

Na pitanje da li će SBB podržati novu većinu ako Četvorka formira s Aljošom Čamparom, kazao je kako “ne zna i ne zna da li je moguće da će to učiniti s Čamaprom jer nije naišao ni na jednu izjavu u kojoj je rekao da će biti u novoj vladi”.

“Neka se dogovore sami sa sobom, a onda će biti olakšan put i komunikacija sa svima drugima. Ako gospodin Nikšić kaže da ima 18 ruku onda je to to”, zaključio je Marić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.