Hoće li reformska agenda promijeniti život građana?

Vijesti 09. jun 201518:28 > 19:42
N1

Demokratska fronta nije više dio vladajuće većine u Federaciji i ministri će sami podnijeti ostavke ukoliko ih premijer uskoro ne smijeni. Federalna Vlada je bez njih jednoglasno usvojila, kako kažu, prednacrt reformske agende za Bosnu i Hercegovinu.

Sve je pratio Zvonko Komšić

Reformska agenda proistekla je iz Njemačko-britanske inicijative koja je kasnije predočena u inicijativu EU kojom se želi ubrzati evropski put BiH ka njenom članstvu u EU. Što tačno sadrži ova agenda danas nije obznanjeno. Ono što je poznato od ranije jeste da ona sadži čitav set ekonomskih i socijalnih reformi koje bi trebale provesti bh. vlasti. Jedna od njih jeste i stvaranje novih radnih mjesta što će za sve građane BiH mnogo značiti.

Vlada Federacije je prva institucija u BiH koja je usvojila ovu agendu. Svečano potpisivanje agende trebalo bi biti održano u četvrtak. Naime, ovu agendu bi do tada trebale usvojiti i Vlada RS te Vijeće ministara BiH, a za četvrtak je najavljen dolazak evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna.

Ministri iz DF su protekle sedmici izašli iz koalicije na razini Federacije nakon što je Vlada usvojila Uredbu o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim poduzećima. Oni su kazali da se tom Uredbom zapravo ovlasti nad javnim preduzećima prebacuju Vladi a ne resornim ministarstvima.

Danas se nisu pojavili na sjednici Vlade Federacije. U poslijepodnevnim satima održali su pres konferenciju te su kazali da će sami podnijeti ostavku, možda već do kraja sedmice, ukoliko ih ne smijeni federalni premijer Fadil Novalić.

U međuvremenu je Milan Dunovac, potpredsjednik Federacije, koji dolazi iz DF, danas od Ustavnog suda Federacije zatražio ocjenu ustavnosti same Uredbe.

Ko će biti novi koalicijski partner u Vladi Federacije možda će biti poznato već sutra jer je za sutra zakazan sastank predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića te predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Indikativno je da je danas, osam mjeseci nakon opštih izbora, imenovana nova Vlada Srednjebosanskog kantona koju upravo čine ove tri stranke – SDA, SBB i HDZ.