U rijeci Drini blago povećanje sadržaja bakra i olova

Vijesti 22. okt 201419:14 > 19:15
Voders.org

Analizom drugog uzorka vode uzetog iz rijeke Drine utvrđeno je blago povećanje sadržaja olova i bakra.

U skladu sa Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka utvrđeni sadržaj predmetnih materija je predviđen za vodotoke IV klase, a rijeka Drina je u dijelu toka iz kojeg je uzet uzorak svrstana u III klasu, saopćeno je danas iz Inspektorata RS-a.

Uzorkovanje je vršeno zbog akcidenta izazvanog izlijevanjem taložnog mulja iz rudnika Stolice u Kostajniku kod Krupnja, u Republici Srbiji, gdje je došlo do povećane koncentracije jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona u rijeku Korenitu koja se ulijeva u Jadar, desnu pritoku Drine.

Vodna inspekcija Republike Srpske je s ciljem praćenja parametara kvaliteta vode recipijenta i radi preduzimanja adekvatnih inspekcijskih mjera, putem ovlaštene vodoprivredne laboratorije izvršila ispitivanje kvaliteta površinskih voda, otvorenog toka vodnog tijela rijeke Drine. Uzorkovanje je izvršeno na vodotoku Drine na lijevoj obali, nizvodno od ušća rijeke Jadar, naselje Amajlije.

Laboratorijskim analizama ispitivani su osnovni fizičko-hemijskih parametri in-situ (temperatura, elektro-provodljivost, rastvoreni kiseonik, zasićenje vode kiseonikom i koncentracija vodonikovih iona) kao i koncentracije toksičnih neorganskih supstanci-metala rastvorenih kao što su: gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan.

Nakon analize prvog uzetog uzorka utvrđeno je da su laboratorijski nalazi uredni, dok su u drugom uzorku utvrđena navedena odstupanja.

Iz Inspektorata RS-a navode da je u narednom periodu planirano uzimanje još jednog uzorka. U predmetne aktivnosti uključena je i javna ustanova Vode srpske u dijelu njihovih nadležnosti.

Vodna inspekcija RS dopisom se obratila i nadležnim organima Republike Srbije sa zahtjevom da ih obavijeste o konkretnim mjerama koje su preduzete na terenu s ciljem sanacije uzroka predmetnog akcidenta, čime bi se otklonile i eventualne dalje posljedice.