Bešlić: Dačić mi je drag, muzikalan je i poštuje moj rad

Vijesti 10. jun 201514:50 > 20:19
N1

Gost specijalnog izdanja Pressinga kod Amira Zukića bio je legenda i pjevač Halid Bešlić.

U sred rata se vratio u Sarajevo, a mnoge poznate ličnosti i Bešlićeve kolege koji su otišli nisu se vratili, ali i dalje pjevaju ovom gradu.

Sve su to prave Sarajlije. Sarajevo u njima živi, iako oni ne žive tu. Mi se družimo, oni su svi aktivni i predstavljaju Sarajevo.”

Poznato je da se Bešlić družio sa Emirom Kusturicom. Na pitanje šta misli o njegovim poslijeratnim porukama i angažmanu, Bešlić je odgovorio: “Čuli smo se sve do prije posljednjih par godina. Kako se politički aktivirao, to mi se ne sviđa i malo sam se distancirao. Jednostavno se ne čujemo više.”

Mnogi pjevači koji su pjevali u slavu Josipa Broza Tita, postali su veliki Srbi, veliki Hrvati, veliki Bošnjaci – veliki nacionalisti.

Ime i prezime ti govori šta si i to je dovoljno. Kad je mir mogu oni lupetati šta hoće, to je demokratija. Ja znam ko sam i ne volim da me iko vrijeđa, ali ne pada mi napamet da nekome mislim loše. Ko god se spomene, odmah se pita ko je, kako se zove i kome pripada. To je najveća tragedija za mene. Proći će još Miljacke i Bosne, dok se vrati stanje duha od prije rata.”

Voditelj Pressinga Amir Zukić i Halid Bešlić su prokomentarisali i Miljacku. Manje, a opjevanije rijeke na svijetu sigurno nema.

Miljacka simoblizuje nešto drugo. Kada naraste, ona nosi sve pred sobom“, rekao je Bešlić.

Poznato je da i ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, pjeva Halidovu “Miljacku”.

Upoznao sam Dačića i bili smo kod Dragana Bjelogrlića na rođendanu u Beogradu, tu smo zajedno zapjevali. I u Sarajevu je bio na jednom sastanku i tu smo zajedno pjevali. Drag mi je čovjek, poštuje moj rad i muzikalan je“, kazao je Bešlić.